Zekâ Geliştirici Besinler
Şehrin soğuk ve yağmurlu yüzünü gösterdiği bir haftanın ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Geçen hafta, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünden hareketle; sağlıklı bir beslenme düzeni için dikkat etmemiz gereken rutinleri incelemiştik. Linkten yazımızın tamamına ulaşabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/saglam-bir-bunye-icin-saglikli-yasam-onerileri.html
Novarge’de bu hafta; geleceği konumlandırma sürecinde önemli rol oynayan zekâ kavramının gelişiminden bahsediyoruz. Zekâyı ve beyni geliştirmek için uygulanabilecek soyut egzersizler olduğu kadar, yediğimiz içtiğimiz besinler de beyin fonksiyonlarının gelişiminde oldukça etkili. Düzenli miktarda, doğru besinler tüketildiğinde konsantrasyon sağlanmasında, algı yeteneğinin gelişmesinde ve karar vermede başarının yakalanmasında önemli rol oynuyor.
Zekâyı Geliştiren Besinler Nelerdir?
Zekâ geliştirici besinleri çocukların özellikte bebeklikten itibaren gelişim süreçlerinde tüketilmesi, zihinsel ve fiziksel gelişimleri oldukça büyük oranda destekliyor. Beynin zindeliğini koruyabilmek ve sağlıklı bir zihin elde edebilmek için bazı besinler oldukça önem arz ediyor. Bu besinler; zihnin taze ve zinde kalmasını sağlar, düşünebilme yeteneğini geliştirir, karar verebilmeyi kolaylaştırır ve enerjik tutar. Gelin, beyin fonksiyonlarımıza oldukça büyük katkısı olan besinlere birlikte göz atalım:
Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve süt ürünleri tüketimi, bilginin zihinde korunması ve değerlendirilmesi için oldukça önemlidir. Süt ürünleri, beyin zararının esnekliğini sağlar ve bilgiyi dikkatli konumlandırır. Süt ve süt ürünlerinin (süt, yoğurt, peynir) yağ oranlarının yüksek olması içerdiği protein sebebiyle beyin fonksiyonlarının gelişmesine büyük oranda katkıda bulunur. Süt ve sür ürünlerini düzenli olarak tüketerek zihninizin dinçliğine yardımcı olabilirsiniz.
Su
“Kortizol” isimli hormonun fazla salgılanması sonucunda zihin gücünün azalmaya başladığı görülür. Su yönünden eksiklik yaşayan beyin, kortizol hormonu ile adrenalin salınımı yapar. Bu salınım, beyin fonksiyonlarında güçsüzlüğe neden olur ve hafızayı zayıflatır. Su tüketimlerinizi hiçbir zaman aksatmamalısınız.
Yumurta
Yumurta, beynin sinyallerini tetiklemesi için gerekli olan “tirozin” maddesini içerir. Aynı zamanda içerisinde hafıza için gerekli olan A, B grubu, D vitaminlerini içerir ve vücudun zindeliği için ihtiyacı olan enerji salınımını gerçekleştirir. Sağlıklı ve dinç bir zihin için siz de günlük yumurta tüketiminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Brokoli
Brokoli içerisinde yüksek oranda “K” vitamini bulundurur. K vitamini bilişsel fonksiyonların gelişmesine ve beynin güçlü kalmasına katkı sağlar. Sağlıklı bir zihin ve beden için yeşil gıdaların tüketimine önem vermelisiniz.
(Yeşil gıdaların tüketimi bazen zorlu olabilir. Özellikle sofrada brokoli görmek çocukların korkulu rüyasıdır. Böyle durumlarda tadını anımsatmayan brokoli çorbası, bol yoğurtlu brokoli salatası gibi tariflerle brokoli tüketimini keyifli hale getirebilirsiniz.)
Ispanak
Sağlıklı bir zihin ve güçlü bir vücut denince akla ilk başta ıspanak gelir. Besin değerleri yönünden oldukça zengin olan ıspanağın içerisinde A, E, C ve K vitaminleri bulunur. Flavonoid yönünden zengin olan ıspanak birçok hastalığın önlenmesinde, sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde ve mide problemlerinin çözümünde etkin rol oynar.
Kırmızı Lahana
İçerdiği “polifenol” sebebiyle ileri yaşlarda yaşanması olası olan Alzheimer rahatsızlığının önüne geçer. Uzun vadede hafızayı geliştirir ve beyin fonksiyonlarındaki hasarların giderilmesinde etkin rol oynar.
Balık Ürünleri
Balık ürünleri içerisinde Omega-3 yağ asitlerini içerir. Bünyesinde barındırdığı Omega sayesinde, hafızayı geliştirir ve hafıza kaybının önüne geçer. Aynı zamanda içerisindeki çinko sebebiyle birçok hastalığın önüne geçer. Uzmanlar tarafından, zihin gelişimi için düzenli olarak balık tüketmeniz önerilir.
Zerdeçal
Zerdeçal içerisinde “kurkumin” pigmentini barındırır. Barındırdığı besin değeri sayesinde beynin gelişimini sağlar ve olası hafıza kayıplarının önüne geçer.
(Zerdeçal kullanımını günlük yaşantınıza taşıyabilirsiniz. Salata ve yemeklerde zerdeçal kullanımını alışkanlık haline getirebilirsiniz. Tat açısından belirginliği olmayan zerdeçalı, çocukların besinlerinde de kolayca kullanabilirsiniz)
Novarge olarak geleceğinizi ve zihin gelişiminizi destekliyoruz. Sizler de, günlük beslenme rutininize beyin fonksiyonlarının gelişimine katkıda bulunacak besinleri ekleyerek zekâ düzeyinizi geliştirebilirsiniz.
Novarge’de bugün; bireysel gelişim ve gelecek konumlandırması için büyük önem taşıyan zekânın gelişim düzeylerinden ve beyin fonksiyonlarını geliştirici besinlerden bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sağlıklı, başarılı ve huzurlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.
Unutmayın, her şey geleceğiniz için.
ELİF AKSÜT
23 Aralık 2020