CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haftanın ilk gününden sendromsuz bir pazartesi olmasını dileyerek, sizlere selamlarımı iletiyorum çok sevgili Novarge okurları. Bugün sizlerle, meslek hayatımızın ve kariyer hedeflerimizin giriş biletini üstlenen “CV” bir diğer adıyla özgeçmişlerimizden söz edeceğiz.

Bildiğimiz üzere CV, iş görüşmelerinde ve mülakatlarda bir tür bireysel ifade yöntemimiz görevini üstleniyor. Kariyer hedeflerimize ulaşırken belirlediğimiz doğrultuda kat ettiğimiz yolların, aldığımız sertifikaların ve eğitimlerin tümüne ya da en değerlilerine CV’lerimizde yani özgeçmişlerimizde yer veriyoruz. CV’nin (özgeçmiş), iş görüşmelerinde karşımızdaki insanların bizi doğru tanımlayabilmesi ve yapacağımız iş düzeyini zihninde tasarlayabilmesi için en doğru ifade yöntemini benimsemesi gerekiyor. Bu yüzden CV, titizlikle hazırlanması gereken bir kavram haline geliyor. Özgeçmişin hazırlanma aşamasında dikkat etmemiz gereken iki temel husus göze çarpıyor. Bunlar,

  • CV içerisinde yer alması gereken kavramları bilmek.
  • Bilgileri en doğru şekilde karşı tarafa yansıtabilmek.

CV kavramının önemini ve doğru bir özgeçmiş oluşturabilmenin detaylarını incelediğimiz, “Doğru CV Nasıl Hazırlanır?” isimli yazımıza göz atabilirsiniz: https://www.novarge.com.tr/blog/dogru-cv-nasil-hazirlanir.html

CV (Özgeçmiş) Hazırlanırken Nelere Yer Verilmeli?

Temel Bilgiler

CV içerisinde kişisel bilgilerinizin karşı tarafa doğru bir şekilde aktarımı önemlidir. Bu yüzden, ad-soyad, doğum yeri, adres, telefon, e-posta, medeni hali, askerlik durumu ve ehliyet bilgisi gibi temel bilgilere yer verilmesi gerekir.

Eğitim Bilgileri

Özgeçmişinizi inceleyen bireylerin, aldığınız eğitim konusunda bilgi sahibi olabilmesi, potansiyeliniz ve bilgi birikiminiz hakkında detaylı bilgiye ulaşabilmesini sağlayacaktır. CV’de bu aşama, son alınan eğitimden ilk alınan eğitime kadar ters kronolojik liste şeklinde, sertifikalar ve lisans bilgileri ile yer almalıdır.

İş Tecrübeleri

Başvurduğunuz kurumun bilgi birikimleriniz ve iş tecrübeleriniz hakkında bilgi sahibi olabilmesi için iş deneyimlerinizin doğru şekilde özgeçmiş içerisinde yer alması önemlidir. İş deneyimleri kısmında, başvurduğunuz pozisyona uygunluğunuzu gösteren iş tecrübeleriniz ve görevinizin açıklamasına yer verilmesi gerekir.

Eğitim ve Seminerler

Kurumun mesleki yeterlilikleriniz ve tecrübeleriniz hakkında bilgi sahibi olabilmesi için aldığınız eğitimler ve sertifikalarınızla ilgili bilgiye ulaşabilmesi gerekir. Bu yüzden özgeçmişlerinizde mutlaka eğitim ve seminer bilgilerine yer vermelisiniz.

Yabancı Dil

Yabancı dil hakkında bilginiz ve dil eğitimi aldığınız kurumun bilgileri başvurduğunuz şirketin dil yeteneğiniz hakkında bilgi sahibi olabilmesi için önemlidir.

Bilgisayar Bilgisi

Ofis programları, işletim sistemleri ve bu konuda aldığınız eğitimlerin özgeçmişinizde yer alması gerekir. Bu sayede başvurduğunuz kurum bilgisayar bilginiz hakkında net bir bilgiye sahip olabilir.

İlgi Alanları (Hobiler)

Takip ettiğiniz konular, merak ettiğiniz alanlar ve uğraşlarınız özgeçmişinizin sizi daha iyi tanımlamasını sağlayabilir. Bu yüzden kurumların ilgi alanlarınız hakkında bilgi sahibi olabilmesi için mutlaka hobilerinize yer vermelisiniz.

Referanslar

Başvurduğunuz kurumda bireylerin sizin hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmesi için sizin iş tecrübenizi ve eğitim referansınızı sağlayabilecek birilerine yer vermek özgeçmişiniz açısından büyük önem taşır. Bu sayede kurumlar sizin iş bilginiz ve mesleki yeterliliğiniz hakkında bir referans dayanağı olduğu bilgisine ulaşır.

CV (özgeçmiş) hazırlanırken yer verilecek konu başlıklarının yanında yazı tipine, kâğıt boyutuna ve imla kurallarına da dikkat etmek önemlidir. Özgeçmişinizin A4 boyutunda hazırlanmış olması, noktalama ve imla kurallarına dikkat edilmesi ve yazı tipinin kurumsal bir düzeyde tercih edilmesi dosyanızın değerini arttırır.

Özgeçmişinizin içerisinde olması gereken bilgiler kadar yer vermekten kaçınmanız gereken hususlar da mevcuttur. Gereksiz bilgiler, yanlış kullanımlar ve doğru olmayan bilgiler CV’nizin değerini düşürür.

CV Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Dil Bilgisi Konusunda Dürüst Olun

Cv’nizi hazırlarken dürüst olabilmek çok önemlidir. Karşınızdaki insanların sizinle ilgili en doğru bilgiye ulaşmak istediğini unutmamalısınız. Bu yüzden özellikle dil bilgisi konusunda doğru bilgilerin verilmesi gerekir. Dil bilgisinde verilen yanlış bilgiler daha sonra iş hayatınızda olumsuz bir izlenim verilmesine sebep olabilir.

Gereksiz İşleri Eklemekten Kaçının

Özgeçmişinize yaptığınız her işi eklemek zorunda değilsiniz. CV hazırlamadan önce bilginizi en doğru düzeyde yansıtacak iş deneyimlerinizi bir araya getirip onları sergilemeye çalışın. Küçük çaplı ve gereksiz işler özgeçmişinizin karmaşıklığına ve yanlış bir izlenim bırakmasına sebep olabilir.

Referanslara Dikkat Edin

Özgeçmişinizde referans olarak verdiğiniz kişilerin kimliği çok önemlidir. Bu yüzden referanslarınıza eş ve dostunuzu eklemek yerine eğitim ve meslek hayatınızda gelişiminize tanık olmuş bireylere yer vermelisiniz.

Az ve Öz Bilgi Sunun

Karmaşık ve gereğinden fazla uzunlukta olan özgeçmişler karşınızdaki bireylerin hakkınızda bilgi almasını zorlaştırabilir ve yanlış bir izlenime sebep olabilir.

Gereksiz Açıklamalardan Uzaklaşın

CV içerisinde iş ve eğitim bilgilerinizin altında küçük ve doğru bilgilere yer vermelisiniz. İşlerinizin devamında verilen uzun ve gereksiz bilgiler iş bilginizin yanlış bir izlenim oluşturmasına sebep olabilir.

Kısa Süreli İş Tecrübelerinize Yer Vermeyin

CV hazırlarken çok kısa süreli iş tecrübelerinize yer vermek mesleki geçmişiniz hakkında bilgi kirliliğine sebep olabilir. Özgeçmişiniz içerisinde iş hayatınızı ve mesleki yeterliliğinizi en doğru şekilde yansıtacak iş tecrübelerinize yer vermelisiniz.

Klişe Bilgileri Eklemekten Kaçının

Özgeçmişinizde Word, Excel, PowerPoint gibi neredeyse herkesin bildiği bilgileri eklemek karmaşıklığa ve yanlış izlenime sebep olabilir. Özgeçmişiniz içerisinde iş hayatında sizi farklılaştıracak ve bilginizi ortaya koyacak birikimlerinize yer vermelisiniz.

CV Diline Dikkat Edin

Büyük kurum ve şirketlere başvuru yaparken İngilizce CV hazırlamak bazen avantaj sağlayabilir. Fakat dil bilgisinin yetersizliği CV dilini yanlış yansıtmanıza ve yanlış bilgi aktarımına sebep olabilir. Unutmayın, doğru hazırlanmış Türkçe bir CV, yanlış hazırlanmış İngilizce bir CV’den daha değerlidir.

İmla Kurallarına ve Noktalama İşaretlerine Dikkat Edin

CV içerisinde dil anlatım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat ederek, en az hataya sahip bir dosya hazırlamak bilgi birikiminizi doğru şekilde yansıtacaktır.

Kariyer hedeflerimizin bir basamağını oluşturan ve meslek hayatımızın giriş biletini hazırlayan CV kavramının içerdiği bilgiler kadar, bilgilerin doğruluğu ve sadeliği de önemlidir. Özgeçmişinizi hazırlarken en ince ayrıntısına kadar titizlikle çalışmak ve doğru bilgi birikimine yer vermek mesleki yeterliliğinizi kanıtlayacak en büyük unsurdur.

Haftanın ilk iş gününde, iş hayatımızın büyük bir değeri olan CV kavramından söz ettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sizlere sağlıklı, huzurlu, mutlu ve başarılı bir hafta diliyorum sevgili Novarge ailesi.

Unutmayın, her şey geleceğiniz için!

ELİF AKSÜT

09 Kasım 2020

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?