Doğru CV Nasıl Hazırlanır?
Hayatta attığımız her adım, verdiğimiz her karar ve dokunduğumuz her hayat -kendi hayatımız dahil- bizi yaşamda bir üst noktaya götüren köprü görevini görür sevgili NOVARGE okurları…
Bugün yazımızda geleceğimizin yapı taşı iş hayatımıza giriş biletlerimizden biri olan CV kavramının ne olduğuna ve nasıl hazırlanması gerektiğine değineceğiz. Dediğimiz gibi, hayatta attığımız doğru adımlar bizi dilediğimiz noktaya gelmemiz için taşıyan bir köprüden hallicedir. Kimi zaman eğitim hayatında atılan küçük bir adım, gidilen doğru bir yol sizin geleceğinizi aydınlatan ışığınız olurken; iş hayatında doğru bir mevkii ve iyi bir iş planı geleceğinizin yapı taşlarını oluşturur. Yolu ve konumu aydınlık bir geleceği kurarken de bireye çok fazla iş düşüyor…
Öncelikle doğru bir gelecek planının ekseninde hedefe yönelik olarak yola çıkmak gerekiyor. Gelelim hedeflerin ulaşım noktasında kilit düzeyinde olan konunun temeline… Peki bu temel nedir?
Çalışmak…
Gece gündüz, durmadan, vakit kavramı olmadan çalışmaktan bahsetmiyorum. Düzenli, planlı ve verimli çalışma programı sizin için her zaman kilit noktası görevini görür. Verimli çalışmanın bireye sağladığı gelecek temellendirmesinden sonra en önemli konulardan bir tanesi de sahaya güçlü, dinamik ve güven vadeden bir giriş yapabilmektir. İş sahasına bireysel girişin temelini de eğitimin sonuçları ve getirileri oluşturmaktadır. Eğitim ekseninde edinilen her doğru bilgi, her birikim sizi iş hayatında hedef odaklı bir konuma taşır…
Meslek sahibi olurken karar verdiğiniz konumun düzeyinde kapsamlı bir portfolyo (“Portfolyo Nasıl Hazırlanır?” isimli makalemizi yakında blog’da bulabileceksiniz.) ve detaylı bir özgeçmiş yani CV, işverenler ve kurum arasında bağınızın güçlenmesini ve hedefinize bir adım daha yaklaşmanızı sağlar.
CV, bireyin deneyimlerinin, kişisel bilgilerinin, sertifikaların ve eğitimlerin, hobilerin, yetkinlik düzeylerinin, iş tecrübesinin yer aldığı kişiye özel bir özet yazısıdır. CV’de en önemli noktalardan bir tanesi doğruluk değeri taşıması ve bireyi en doğru şekilde yansıtabilmesidir. İş görüşmesine giderken ya da internet başvurusunda kurumlara elden veya sosyal mecradan ulaştırılabilir.
Hedef köprüsü görevi gören CV’nin detaylı bir incelemesini yapalım:
CV’de Neler Yer Alır?
- Kişisel bilgiler: İsim, soyisim, telefon numarası, web site, adres, e-posta.
- Bireysel beyan: Bireyin deneyimlerini, kendini kim olarak tanımladığını ve neyi amaçladığını belirten kısa bir yazı yazılmalıdır.
- Eğitim ve nitelikler: Kronolojik sıranın tersi şeklinde yazılmalıdır. En son okuduğunuz okuldan ilk okulunuza doğru bir liste şeklinde olmalıdır.
- İş deneyimi: Kronolojik sıranın tersi işlenmelidir.
- Yetenekler: Bireyin gelişim gösterdiği ve halihazırda üzerinde çalışma sağladığı yeteneklerin ve düzeylerin yazılması gerekir.
- Sertifikalar: Eğitimin bittiğinin somut bir göstergesi olan sertifika belgesine CV’de yer verilmelidir.
- Projeler: Ortak paydanın bulunduğu veya bireysel projelerin yer verildiği alandır.
- Dil Bilgisi: Ek olarak öğrenilen diller ve düzeylerine yer verilmelidir.
- Referanslar: Başvuru yapılan kurumun sizi daha detaylı tanımasını sağlayabilmek için önemli bir imkandır. Eğitim hayatınızı ve iş deneyimlerinizi birincil gözden görmüş ve şahit olmuş birinin adına yer verilmesi tercih edilir.
CV Formatı ve Şekli Nasıl Olmalıdır?
- Tasarım: CV bireyin kendi kişiliğini temsil ettiği için karakterini de doğru tanımlayabilecek renklerin ve düzenin kullanılması tercih edilir. Örneğin güzel sanatlar mezunu bir iş arayan iseniz çok ciddi ve sade bir CV sizi tanımlamak için doğru bir yöntem olmayabilir. Doğru renk seçimleri, doğru şekil kullanımları ve düzen özellikle en önemli konular arasındadır.
- Dil: CV hazırlarken sade, yalın ve net bir dil kullanılmalıdır. Açık ve okunması kolay bir dil yetkinliğine sahip olmalıdır. Aynı zamanda imla kurallarına ve dil bilgisine uygun metinler izlenim için olumlu bir etki oluşturacaktır.
- Yazı Tipi: Cv’de kullandığınız yazı tipinin, boyutunun, renginin sizi ve yaptığınız işi tam olarak anlatabilmesi gerekmektedir. Örneğin Times New Roman ve Comic Sans MS yazı tipi arasında ciddiyet ve tasarım boyutunda çok ciddi izlenim farkları mevcuttur.
- Başlık: CV içeriğinde doğru başlık kullanımı anlatmak istediğiniz yetkinliğin açıklığına yardımcı olacaktır.
- Madde ve Şablon: CV detaylarında maddeli listeleme yöntemine yer vermek ve yetkinlikler için şablonlar kullanmak metninizi daha kurumsal ve anlaşılabilir bir düzeye taşıyacaktır.
CV Türleri Nelerdir?
Kronolojik CV: İş deneyimi, eğitim gibi detayların ters kronolojik bir listeye göre düzenlendiği CV türüdür. Fakat eğitim ya da iş hayatında uzun zaman boşlukları olan bireyler için doğru bir tercih değildir.
Performans CV: İş hayatındaki gelişim ve yetkinliklerin net bir şekilde verildiği CV türüdür. İddialı ve yetkin bir nitelik taşıdığı için deneyimi az olan ve tek bir kariyer hedefi bulunan bireyler için doğru bir tercih olmayacaktır.
Alternatif CV: Yaratıcılık gerektiren, özel tasarıma ve şekillere sahip olan bir CV türüdür. Reklam, Grafik, Moda gibi alanlarda kullanılabilir. Belli bir format sınırı yoktur.
İşlevsel CV: İş tecrübelerinin belli bir başlık altında toplanıp asıl ilginin bu başarılara ve yetkinliklere çekilmesinin amaçlandığı CV türüdür. Kariyer türünde değişimi planlayanlar ve farklı alanlarda çalışan bireyler tercih edebilir.
Hedefe Yönelik CV: Yeteneklerin, deneyimlerin ve gelişimlerin altının çizilerek çalışılmak istenen alanların belirtildiği bir CV türüdür.
İş hayatınızda ve geleceğinize yön verdiğiniz süreçlerde her ışığın yolunuzu aydınlatmasını dilerim NOVARGE okurları…
ELİF AKSÜT
Yorum Yaz