Novarge Premium
Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Nelerdir?

NOVARGE'DEN

Sürdürülebilir tarım, çevre, ekonomi ve sosyal kriterleri dengeli bir şekilde karşılamak amacıyla tasarlanmış tarım yöntemleridir.

Bu yöntemler, toprağın sağlığını koruyan organik tarım, su yönetiminde tasarruf, gübre ve pestisit kullanımını azaltmak, çeşitlilik arttırmak, biyolojik mücadele yöntemleri kullanmak, hayvan refahını arttırmak, küresel iklim değişikliğine karşı tarımı uyumlu hale getirmek gibi önlemler içerir. Sürdürülebilir tarım, gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli besin kaynaklarının devamını sağlamak için önemlidir.

Sürdürülebilir tarım uygulamaları, çevresel, ekonomik ve sosyal kriterleri karşılamak için tasarlanmış tarım teknikleridir. Bu uygulamalara şu örnekler verilebilir:

Toprak sağlığını koruyan organik tarım, su tasarrufu yapmak için su yönetimi, gübre ve pestisit kullanımını azaltmak, çeşitliliği arttırmak, biyolojik mücadele yöntemleri kullanmak, hayvan refahını yükseltmek ve küresel iklim değişikliğine karşı tarımı uyumlu hale getirmek.

Kompost Nedir, Nasıl Yapılır?

Kompost, organik atıkların (çürümüş bitkiler, hayvan gübresi, ev atıkları vb.) bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar tarafından parçalanması sonucunda oluşan, toprakta besin maddeleri içeren bir gübre türüdür. Kompost yapmak için, kompost dökümünün nem, hava, su, mikroorganizmalar ve organik materyal gibi birkaç faktörü dikkate alınmalıdır.

Kompost yapmak için, ilk olarak bir yer seçilmelidir. Yapılacak yer, güneşli ve hava akımına açık bir yerde olmalıdır. Kompost içine katı organik atıklar (çürümüş bitkiler, hayvan gübresi, ev atıkları vb.) veya nemli organik atıklar (çiğ sebzeler ve meyveler, taze hayvan gübresi vb.) eklenir. Karışımın nem oranı, içinde yeterli miktarda su bulunması ve hava akımının sağlanması gibi noktalara dikkat edilmelidir.

Kompost karışımı bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar tarafından parçalanması için sürekli olarak karıştırılmalıdır. Bu işlem, karışımın içindeki mikroorganizmaların ihtiyacı olan hava, su ve besin maddelerini eşit şekilde dağıtmasını sağlar. Bu işlem, genellikle 1-2 ay içinde tamamlanır ve sonunda kompost, toprakta besin maddeleri içeren bir gübre haline gelir.

Kompost yapmak için kullanılabilecek atıklar arasında şunlar bulunabilir:

  • Bitkisel atıklar: Çürümüş yapraklar, dallar, otlar, bitkisel artıklar, çiçekler, meyve ve sebzeler gibi.
  • Hayvansal atıklar: Tavuk, inek, koyun, at gibi hayvanların gübresi, tavuk yumurtası kabukları, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri gibi.
  • Ev atıkları: Kahve filtreleri, çay poşetleri, çay ve kahve katı atıkları, pirinç, makarna, tuzlu ve baharatlar gibi yiyecek atıkları.
  • Ofis atıkları: Kağıt, karton, matbaa atıkları, yazıcı kartuşları gibi.
  • Bahçe atıkları: Çim, çalılar, çekirdekler, meyve ağaçlarının artıkları gibi.

Kompost yaparken, kompost karışımına uygun olmayan atıkların eklenmemesi önerilir. Örneğin; boya, kimyasal, gaz, yağ, sigara içindeki malzemeler, kesinlikle eklenmemelidir.

Evde Sürdürülebilir Hayat Uygulamaları Nelerdir?

Doğanın yavaş yavaş yok olmaya başladığı son dönemde bu kötü gidişi yavaşlatmak için bireysel olarak da bazı adımlar atabiliriz. Bu kapsamda evde sürdürülebilir hayat için şu uygulamaları yapabiliriz:

  1. Enerji tasarrufu: Enerji tasarrufu yapmak için, enerji verimli araçlar kullanmak, ısıtma ve soğutma sistemlerini optimize etmek, aydınlatmaları kontrol etmek gibi yollar uygulanabilir.
  2. Su tasarrufu: Su tasarrufu yapmak için, su tasarruflu musluklar ve duş başlıkları kullanmak, suyu boşa harcamamak için banyo ve mutfakta dikkatli olmak, bahçede su tasarruflu teknikler kullanmak gibi yollar uygulanabilir.
  3. Atık azaltma: Atık azaltmak için, geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmak, geri dönüştürme işlemlerini uygulamak, geri dönüştürülmemiş atıkları azaltmak gibi yollar uygulanabilir.
  4. Organik tarım: Organik tarım yapmak için, evde bahçe kurmak, toprak sağlığını koruyan yöntemler kullanmak, biyolojik mücadele yöntemleri kullanmak gibi yollar uygulanabilir.
  5. Taşıma tasarrufu: Taşıma tasarrufu yapmak için, yürüyerek veya bisikletle gitmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak, araba kullanmak yerine yürüyüş veya bisikletle gitmek gibi yollar uygulanabilir.
  6. Elektronik cihazların düzenli bakımı: Elektronik cihazların düzenli bakımı yapmak için, cihazların enerji verimliliğini arttırmak, cihazların ömrünü uzatmak, cihazların içindeki atıkları azaltmak gibi yollar uygulanabilir.

 

 

Yorum Yaz

Benzer İçerikler