Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Sürdürülebilir Tarım
Doğal olanı içinde barındıran sürdürülebilir tarım, şu anki ve gelecek nesillerin tarımsal gereksinimlerini karşılamaya devam ederken hassas ve bölgelere özel uygulamalar ve ekosistem sistemlerini kapsayıcı bir bakışa dayanan, entegre üretim yöntemleriyle doğal kaynakların korunmasını hedefleyen bir tarım sistemidir.
Birleşmiş Milletler tarafından 2030 senesi için tespit edilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak doğal yaşam ve tarımda sürdürebilirliğin sağlanmasıyla alakalıdır. Araştırmalara göre 10 senelik zamanda dünya tarımının sürdürülebilir duruma gelebilmesi çok mümkün görünmese de bu konuda adımlar atılarak farkındalık oluşturulması ve geleceğe yönelik stratejilerin tespit edilmesi çok önemlidir.
En öz ifade ile sürdürülebilir tarım, yakın bir gelecekte aynı kaynaklar ve yöntemlerin kullanılmasıyla aynı tarımsal üretimlerin kesinti olmaksızın yapılabilmesine imkan tanır. Daha da anlaşılabilir bir ifade ile yeterince yiyecek ve giyeceğin yalnızca bugün değil, gelecekte de var olmasını sağlamayı hedefler. Çünkü dünya sınırsız kaynaklara sahip değildir. Sınırlı kaynaklar azalırken nüfusun orantısız artışı ile kaynak tüketimi de artmaktadır. Bu dengesizlik yalnızca sürdürülebilir tarımla giderilebilir. Bunun için de hemen harekete geçmeliyiz.
Sürdürülebilir Tarımın Prensipleri
Sürdürülebilir tarımın en temel prensibi doğal olanı seçmektir. Bu temel prensibin altını pek çok madde ile doldurabiliriz. Sürdürülebilir tarım uygulamalarının temel prensiplerini şöyle sıralayabiliriz:
- Yeterli miktarda gıda ve lif üretimini sağlamak,
- İnsan sağlığını koruyan ve besin değeri yüksek gıdalarla kişiler ve toplumların sağlığına katkıda bulunmak,
- Çevreyi ve doğal kaynakları muhafaza etmek,
- Yenilenebilir kaynakların sınırsızca yok edilmesini engellemek ve yenilenebilir olmayan kaynaklara bağımlılığı azaltmak,
- Tarımda kullanılan ilaçları sınırlandırmak, bunların bilinçli kullanımını sağlamak ve daha az kimyasal gübrenin kullanılmasını sağlamak,
- Biyolojik ve ekolojik prosesleri tarımsal üretime ait olan sistemlere adapte etmek,
- Ekonomik sürdürülebilirliği garantilemek ve üreticinin refah düzeyinin artmasına katkı sağlamak,
Doğal Yaşam ve Sürdürülebilir Tarım Eğitimi
Yukarıda bahsettiğimiz maddelere bakıldığında sürdürülebilir tarımın pek çok olumlu içeriği barındırdığını görebilirsiniz. Yani mesele artık toprağı kazıp içine tohum atmaktan değil. Teknoloji ilerliyor. Yeni tarım teknikleri güm geçtikçe kullanım alanını genişletiyor. Ama tüm gelişmelerde en önemli nokta, doğal olanın nasıl yapılacağı meselesidir.
Tam da bu noktada “Ben ne yapabilirim?” sorusu aklınıza gelebilir. Az çok demeden her birey, dünyamız ve gelecek nesillerimiz için sürdürülebilir yaşama katkıda bulunabilir. Ama bunun için öncelikle ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu yüzden siz de Doğal Yaşam ve Sürdürülebilir Tarım Eğitimi alarak; arazinizin, bahçenizin, gıda, enerji, su ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları ahenkli bir biçimde sürdürülebilir duruma sokabilir ve bu ekolojik düzene katkıda bulunabilirsiniz.
Alacağınız eğitim ile topraksız tarım, toprak yönetimi ve bitki mutluluğu, doğa ve su yönetimi, biyo iyileştirme, atık yönetimi, arazi-bahçe planlaması, bitki birliktelikleri, organik tarımın ilkeleri, sürdürülebilir tarım ve organik tarımda gübreleme gibi konularda bilgi sahibi olacak ve bu bilgiler ışığında atacağınız adımların daha sağlam olduğunu göreceksiniz. Çünkü tarımda sürdürebilirliğin mümkün olması için, organik tarım uygulamalarına yönelmek gerekmektedir. Peki organik tarımı nasıl yapacaksınız? Hangi ilaçları ne miktarda kullanacaksınız? En azından ufak bir bahçe yaparken bile bunu sürdürülebilir bir hale nasıl sokabilirsiniz? Tüm bu soruların cevabını Doğal Yaşam ve Sürdürülebilir Tarım Eğitimi’nde bulabilirsiniz.
Evlatlarımıza ya da torunlarımıza daha yaşanılabilir, daha temiz ve kaynakları çok daha bol bir dünyayı miras bırakabilmemizin tek yolu, bugün tüm alanlardaki yanlış ve sürdürülebilir olmayan uygulamaların değiştirilmesi ve yeni teknolojilerden akılcı bir biçimde yararlanmamızdan geçmektedir.
MUSTAFAyılmaz
bilgi almak istiyorum.
1 kullanıcı içinden 1 kullanıcı bu yorumu yardımcı buldu.