Pareto İlkesi Nedir?
Zaman yönetimde sorunlar yaşıyor ve çözüm arayışı içindeyseniz Pareto İlkesi size faydalı olacaktır. Bu yazımızda Pareto İlkesinin ne olduğundan bahsedeceğiz.
Gidilecek bir yere otobüs yerine uçağı tercih etmek ya da normal hızda giden bir araba yerine spor araba almak… Sizce bunlar gösteriş için yapılan şeyler mi? İnsanlar otobüs yerine uçağa binerek ya da daha fazla hız yapan spor arabayı tercih ederek aslında paralarıyla zamanı satın alıyorlar. Zaman bu kadar kıymetli bir hazineyken günümüzü pervasızca, rüzgarda uçan bir yaprak gibi harcamak çok doğru olmayacaktır. Bu yüzden zaman yönetiminde önemli ilkelerden olan Pareto İlkesi size yol gösterici olacaktır.
Pareto İlkesi İtalyan iktisatçı ve sosyolog Vilfredo Pareto tarafından ortaya atılmıştır. Pareto’nun bu önemli ilkesine geçmeden önce zaman yönetiminin temelde bireysel özellikler içerdiğini söylemeliyiz. Zaman yönetimi bireyin içinde bulunduğu ortamla doğrudan alakalıdır. Bu yüzden farklılıklar arz etmektedir. Burada bahsedeceğimiz Pareto İlkesi bir şemsiye görevindedir. Bu şemsiyenin altını doldurmak ve kendinize göre şekillendirmek size aittir.
Pareto İlkesi Nedir?
Pareto İlkesi Vifredo Pareto'nun ülkedeki toprakları yüzde 80'inin nüfusun yüzde 20’sine ait
olduğunu fark etmesi ile ortaya çıkmıştır.
Yani Pareto buradan “sonuçların %80'inin nedenlerin %20'sinden kaynaklandığı” sonucunu çıkarmıştır. Çok fazla detaya girmeden bu ilkeyi zaman yönetiminde nasıl kullanabileceğimize bakalım:
- Size en fazla değer katacak durum ya da iş üzerinde en fazla çabayı harcayın. Planlamanızda Pareto İlkesindeki 80/20 oranını gözden kaçırmayın ve 20'lik bölümün sizin için daha öncelikli olduğunu unutmayın. Programınızda 20’lik kısma öncelik verin.
- Yapılacaklar listenizi sadeleştirin. Eğer kabarık bir listeniz varsa en önemlilerden daha önemsizlere göre bir liste yapın ve listeyi yavaş yavaş tamamlamaya çalışın. Böylece bitirdiğiniz işler size hem moral verecek hem de sizi rahatlatacaktır.
- Zamanınızın çalınmasını engelleyin. Yani zamanınızın yüzde 80'inini alanlardan kurtulun. Bunları yaşamınızdan çıkarın ya da kendinizi izole edin. Böylece yüzde 20'lik dilimdeki görevlere daha rahat odaklanabilirsiniz.
- Önceliğinizi ve hedefinizi çok iyi belirleyin. Öncelikler doğru belirlendiği takdirde sorunların da yüzde 80'inden kurtulabilirsiniz. Ayrıca amaçlarınızı tespit ederken de yüzde 80'e yüzde 20 oranını kullanıp, yüzde 20 olanlar ile başarıya ulaşabilirsiniz.
Zaman yönetimi ile alakalı pek çok teori ve yöntem duymuş olabilirsiniz. Pareto tekniğinin diğerlerinden ayrılan tarafı temelinde matematiğin olmasıdır. Zamanı sayısal değerlere döküp daha fazla gerçekçi hale sokmanız gününüze daha rasyonel bakmanızı sağlayacaktır. Bu şekilde zaman dilimlerini de daha rahat belirleyebileceksiniz.
Örneğin artık telefonu istediğiniz kadar değil de daha sistemli bir şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için telefondaki dijital sağlık bölümünü değerlendirebilirsiniz. Çoğu telefonda olan bu bölüm sayesinde bir hafta boyunca ekrana ne kadar baktığınız, kaç saat sosyal medyaya girdiğiniz, kaç saat oyun oynadığınız gibi pek çok veriyi elde edebilirsiniz. Aldığınız bu veriler sonucunda sosyal medyaya bir hafta boyunca 7 saat girmişseniz bunu 6 saate düşürmek amacınız olabilir. Buradan kalan 1 saati de kendinizi geliştirecek bir eğitime ayırabilirsiniz.
Pareto İlkesi Neden Önemlidir?
İktisadi alanda meydana çıkmış olsa bile Pareto ilkesi, yaşamın pek çoğuna uyarlanabilecek yapıdadır. 80-20 tekniğini iyi bilmek ve bu tekniği yaşamınızın tümünde uygulamak, size az çabayla çok sayıda işi halletme olanağı sağlayabilir. Bunun yanında Pareto ilkesi ile sorunların altında yatan nedenleri belirleyebilir ve bunları listeleyebilirsiniz.
Yorum Yaz