Online Eğitim Alırken Bu Hataları Yapmayın!
Online yani uzaktan eğitim son dönemde hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu eğitimleri alırken veriminizi artırmak istiyorsanız bazı hatalardan uzak durmanız gerekiyor.
Korona virüs pandemisi öncesi insanların mesafeli durdukları uzaktan eğitim, artık eğitim hayatının en önemli noktasına yerleşmiş durumda. Pandemi azalmış olsa da artık yüz yüze ve uzaktan karma eğitimlerin devam ettiği bir eğitim yapısına geçiliyor. Hatta uzaktan eğitimin büyük bir fırsat olduğunu düşünen bazı araştırmacılar, ilerde tüm eğitimlerin uzaktan olacağı görüşünü savunuyorlar.
Uzaktan eğitim son dönemde sadece Milli Eğitim kademesinde değil, pek çok alanda önemli bir yer edindi. Sınav, sertifika ve kişisel gelişim kurslarının yanından mesleki eğitimlerde de online kurslar önemli bir noktada. Hal böyleyken bu yeni sistemde bazı sorunlar ve hatalar baş göstermeye başladı. Vakit ve maddi yönden cazip olan bu eğitimler beraberinde bazı sorunları da ortaya çıkardı. Şimdi anlatacağımız hataları en aza indirir hatta sıfırlarsanız online eğitimden aldığınız verimi en yüksek noktaya çıkarabilirsiniz.
Online eğitimde sık yapılan hatalar
Yüz yüze eğitime kıyasla daha konforlu ve rahat bir ortamda alınan online eğitim alanlar, yaptıkları bazı hatalarla eğitimden alındıkları verimi düşürmektedirler. Online eğitimde sık yapılan hatalar şunlardır:
Plansız Çalışma
Uzaktan eğitim alanların yaptıkları hataların en başında plansız çalışma gelmektedir. Bilindiği gibi iki türlü uzaktan eğitim şekli vardır: İlki kayıtlı videoların takibi, ikincisi canlı eğitim. Hangisi olursa olsun belli bir plan dahilinde çalışılmazsa videolar birikiyor ve öğrenci strese giriyor. Bu yüzden, eğitimler canlı olarak alınıyorsa ders saatlerine dikkat edilmeli, canlı yayın kaçırıldıysa en kısa zamanda telafisi yapılmalıdır. Eğitimler, videodan takip ediliyorsa da video sayısı ay, hafta ve günlere bölünerek bir plan dahilinde ilerlenmeli ve planın dışına çıkıldığında bir an önce telafisi gerçekleştirilmelidir.
Odaklanamama
Uzaktan eğitim, sınıf içinde öğretmenle yüz yüze yapılan ve ortam olarak belli disiplinleri olan bir eğitim olmadığından burada odaklanma sorunu ortaya çıkıyor. Odaklanma sorunu yaşayanlar, öğretmen dersi anlatırken telefondan oyun oynayabiliyor, sosyal medyada gezebiliyor ya da başka internet sitelerine girebiliyor. Bu da eğitimi alan kişinin dikkatini dağıtıyor ve dersten alınan verimi düşürüyor. Bunların olmaması için öncelikle aldığınız eğitimin her zerresinin size fayda sağlayacağını düşünmeli, o motivasyonla masaya oturup diğer tüm uyarıcılardan arınmış bir şekilde eğitmene dikkat kesilmelisiniz. Dersi yatarak, bir şey yiyip içerek değil sanki bir sınıfta ders alıyormuşçasına pür dikkat dinlemelisiniz.
Eğitmenden Yararlanamama
Uzaktan eğitimde eğitmenle etkileşime geçmek çok önemlidir. Sadece video ve canlı yayınla sınırlı kalmayıp eğitmenin rehberliğini iyi değerlendirmek, aklınıza takılan soruları ders içinde ya da dışında mutlaka sormak ve kendinizi geliştirebilmek adına ne yapacağınız hakkında eğitmenle konuşmak alacağınız eğitimde sizi bir üst seviyeye çıkaracaktır.
Materyalleri Görmezden Gelme
Uzaktan eğitim sadece videodan eğitim almak değildir. Aldığınız eğitimlerle alakalı sizler için eklenmiş mutlaka ek materyaller olacaktır. Bu bir makale, kitap önerisi ya da kaynak olabileceği gibi takip edilmesi gereken bir site, çözülmesi gereken bir test ya da size fayda sağlayacak başka türlü materyaller olabilir. Bu sebeple eğitimle alakalı materyalleri, forumları varsa tartışma panellerini takip etmeli ve kendinize oradaki talimatlara uygun bir yol çizmelisiniz.
Online eğitim alırken bu hataları yapmaz ve kendinizi disiplinli bir çalışma programına alırsanız başarı kaçınılmaz olacaktır.
Yorum Yaz