Bilimsel Olarak Desteklenmiş Beyin Sağlığını Geliştiren 4 Yöntem
Havanın güneşiyle ağustos ayını selamladığımız bir hafta ortasından hepinize merhaba Sevgili Novarge Ailesi. Bugün sizlerle; insan yaşamında problem çözme, yaratıcı ve yenilikçi gücüyle bilinen beyin fonksiyonlarının, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş gelişim yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Bireylerin yaşam boyunca düşünce, duygu ve hareketlerinin esası, zihin gücünün temellerine dayanır. İnsan vücudunun varlık bütününde en karmaşık ve sıra dışı nesnesini beyin fonksiyonları oluşturur. Düşük ağırlığı, bükümlü yapısı ve yumuşak dokusuyla beyin sınırsız düşünme, duygu ve hareketin temelini içerisinde barındırır. İnsan vücudunun varlığından itibaren tüm eylem ve dönüşümlerini şekillendiren unsur beyin fonksiyonlarıdır.
Beyin ve zihinsel fonksiyonların gelişimi, insan yaşamında oldukça önemli bir role sahiptir. Bireyin yaşamında eğitimden kariyere dek tüm gelişim süreçleri, beynin çalışma düzeyine dayanır. Birey yaşamında duygu, düşünce ve hareket gibi bilinçli tüm deneyimlerin temeli beyin fonksiyonlarıyla birlikte şekillenir. İnsan yaşamında birçok olguya aynı anda hitap eden zihin fonksiyonlarının deneyimlerini sürdürebilmesi için beyin sağlığının desteklenmesi önemlidir.
Beyin sağlığının gelişimi söz konusu olduğunda öncelikle fazla çalışmak ve zihni dinlendirmek gibi unsurlar akla gelebilir. Ancak tüm bunların yanı sıra bilimsel çalışmalarla desteklenmiş, beyin sağlığını güçlendiren yöntemler mevcuttur.
Novarge’de bugün; insan yaşamında problem çözme, yaratıcı ve yenilikçi gücüyle bilinen beyin fonksiyonlarının, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş gelişim yöntemlerini araştırdık.
Beyin Sağlığını Geliştiren Yöntemler Nelerdir?
Vücut sağlığını desteklemek için yaşam biçimlerinin önemi fazla olduğu gibi beyin fonksiyonları üzerinde iyileştirmeleri sağlamak için de çeşitli yaşam biçimleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bilimsel çalışmalarla desteklenmiş ve etkisi kanıtlanmış birbirinden farklı 4 yöntem bulunur.
Fiziksel Aktifliği Sağlamak
“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Sözünden hareketle, sağlıklı bir beyin fonksiyonu için öncelikli olarak vücut sağlığının önemini göz önünde bulundurmak gerekir. Beyin ve vücut fonksiyonları sürekli ikili bir iletişim halindedir. Spor ve meditasyon gibi fiziksel aktiviteler, kasların beyne ulaşan yeterli moleküllerini serbest bırakmasında görevlidir. Bu sayede beyindeki kan dolaşımında belirgin bir artış gözlemlenir. Bu sayede yeni beyin nöronları ve söz konusu hücrelerin birlikteliği sağlanır.
Söz konusu fiziksel aktivitelerin beyin fonksiyonlarını geliştirmesinin yanı sıra depresyon ve bunalım gibi psikolojik rahatsızlıkları önlediği de bilinir. Düzenli olarak spor yapan ve fiziksel aktivitelerine önem veren bireyler, Alzheimer gibi zihinsel rahatsızlıkların önlenmesine büyük ölçüde yardımcı olurlar.
Zihinsel Aktifliği Sağlamak
Beyin fonksiyonlarının devamlı yeni bilgilerle donatılması ve aktiflik süreci, nöronlar arasında bağlantıların kurulmasını sağlar. Bilişsel anlamdaki uyarılar, beynin yaşlanması ve yıpranmasını önemli ölçüde engeller. Bu sayede beyin fonksiyonları içerisinde yer alan bilgiler daha sağlıklı biçimde barınır ve gerektiği zaman kullanımı kolaylaşır. Söz konusu fiziksel ve zihinsel aktivitelerin birlikteliğini sağlamak, beyin hücrelerinin uzun süre sağlığını koruması için önemlidir.
Örneğin, uzun süre televizyon ya da sosyal medya bünyesinde geçirilen vakit, beynin fiziksel ve zihinsel aktifliğinin körelmesine neden olur. Bu nedenle bir süre sonra zihin, bünyesine gelen yeni bilgileri saklayamaz ve hatırlamaz. Zihinsel ve fiziksel aktifliği sağlamak, beyin fonksiyonlarının her yaşta gelişimi ve korunması üzerinde etkilidir.
Sağlıklı Beslenme Düzeni Kurmak
Gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin yalnızca kilomuza ya da açlığımıza yönelik etkilerini göz önünde bulundurabiliriz. Ancak tüm bunların yanı sıra beslenme planımıza dahil ettiğimiz besinler, beyin fonksiyonlarının gelişiminde önemli rol oynar. Yiyecekler sayesinde elde edilen besin içeriklerinin çoğunluğu kan dolaşımı yoluyla beyin bölgesine ulaşır. Dolayısıyla sağlıklı bir beslenme düzeni, beyin hücrelerinin sağlığını da etkiler ve hücre yaşlanmasının büyük ölçüde önlenmesine yardımcı olur.
Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni, vücut sağlığının iyileştirilmesinde de oldukça etkilidir. Kalp, bağışıklık ve sinir sistemi gibi olumlu yönde etkilenen vücut sağlığı, beyin fonksiyonlarının da sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Yoğun Stresten Kaçınmak
Günlük iş ve yaşam temposu nedeniyle büyük bir stresin içerisinde kendimizi bulabiliriz. Ancak stres vücut ve psikolojik sağlığı etkilediği gibi beyin fonksiyonlarının da zarar görmesine neden olur. Vücut üzerindeki stres düzeyi, yorucu bir etki yaratır. Stres reseptörleriyle dolu parçalara sahip beyin, vücudun sinir ve stres seviyesinden büyük ölçüde etkilenir.
Kişinin stresli olduğu süreçlerde, düşünme ve plan yapma yetilerinden sorumlu olan prefrontal korteksindeki hareketlilik azalır. Aynı zamanda vücut stresini aktive eden amigdala, hipotalamus ve anterior singulat korteksteki hareketlilik artışa geçer. Tüm bunların akabinde stresle başa çıkma yöntemleri, beyin fonksiyonlarının doğru düşünme ve plan yapma güdülerinin sağlığını korumasını mümkün kılar.
Novarge’de bugün; insan yaşamında problem çözme, yaratıcı ve yenilikçi gücüyle bilinen beyin fonksiyonlarının, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş gelişim yöntemlerinden bahsettik. Bir sonraki yazımıda görüşmek üzere hepinize sağlıklı, başarılı ve mutlu bir hafta diliyorum Sevgili Novarge Ailesi.
Unutmayın, her şey geleceğiniz için!
ELİF AKSÜT
Yorum Yaz