9 adımda negatif düşüncelerini önleyin
Her insanın olumsuzluklarla baş etme yeteneği birbirinden farklıdır. Kimisi olumsuz düşüncelere karşı zihnini daha iyi savunurken kimisi bu kötü düşüncelerin esiri olabiliyor. Bu yazımızda biz ikinci kısımdaki bireylerin negatif düşüncelerini nasıl önleyebileceğine bakacağız.
Sağlığımızı sadece zararlı gıdalar değil; zararlı düşünceler de bozar. Hayat, tek düze devam eden ve güzelliklerle dolu bir yapıda değildir. Bazen güler bazen ağlarız. Hatalar da hayatın içinde olan durumlardır. Ama kimi zaman bireyler yaptıkları hatalardan ders çıkarmak yerine onları sırtlarında bir yükmüş gibi taşımaktadırlar. Bir süre sonra bu yük kocaman bir kambura dönüşmekte ve insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Yapılan yanlışlar sonrasında ortaya çıkan negatif düşüncelerin zihni ele geçirmesi ile stres kaynaklı pek çok rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıklara maruz kalmamak için olumsuz düşünceleri kafanızdan atmanız ya da azaltmanız gerekiyor.
Negatif düşünceleri önlemek ya da en aza indirebilmek için şu 9 yolu deneyebilirsiniz:
Negatif düşüncelerin esiri olmayın
İnsan, negatif düşüncelerden etkilenmeye meyilli bir yapıdadır. Bu düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Kimi zaman olumsuz ya da kaygılı düşünceler nedeni ile umutsuz ve çaresiz hissedebilirsiniz. İnsan, heyecanlandığında ya da korktuğunda nasıl kalp atışı hızlanıyor, terleyebiliyor ya da yüzü kızarabiliyorsa negatif düşüncelerin beslediği bir vücutta da bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle stres kaynaklı bazı rahatsızlıklar, vücutta geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Bu yüzden olumsuz düşüncelerin yaşam kalitenizi etkilemesine izin vermeyin.
Negatif düşünceleri belirleyin
Kişinin herhangi bir sorunu çözmesi için öncelikle o sorunu tespit etmesi gerekir. Siz de olumsuz düşüncelere sahipseniz ilk olarak aklınızdaki negatif düşünceleri belirleyin ve onların neler olduğunu tanımlayın. Bu düşünceler size neden kötü hissettiriyor? Kim ya da ne için bu durumdasınız? Zihninizi böyle meşgul eden sağlığınızı bozan bu düşüncelerin kaynağı nedir? gibi sorulara cevap vererek negatif düşüncelerinizi belirleyebilirsiniz.
An’da Kalın
Toplumsal olarak belki de en büyük sorunlarımızdan birisi de an’ı yaşayamamaktır. İnsanlar çoğu ya geçmişe takılı kalmıştır ya da gelecek hakkında kaygı duymaktadır. Tüm bu olumsuz düşünceler insanların bugüne odaklanmalarını engellemektedir. Bu şekilde insanlar düzeltemeyecekleri ve müdahale edemeyecekleri zamanlar için bugünlerini de mahvetmektedirler. Bu sebeple ilk olarak şimdi ne durumda olduğunuzu düşünün ve geleceğin hep planlandığı gitmeyeceğini aklınıza yazın. Aşırı kaygı ve olumsuz düşüncelerin bugününüzü çalmasına izin vermeyin.
İç sesinize yön verin
İnsanın kendini tanıması pek çok sorundan kurtulmasının en önemli adımıdır. Nerelerde, kimlerle ya da hangi olaylar karşısında kötü hissettiğinizi kesinlikle bilmelisiniz. Bununla beraber daha evvel olumsuzluklar karşısında ne şekilde mücadele ettiğinizi gözden geçirin ve negatif düşüncelerle mücadelede bu yöntemleri kullanın. Böylece kendinizi daha iyi tanıyacak ve olumsuz düşünceler ile daha kolay baş edeceksiniz.
Geleceği garanti olarak düşünmeyin
İnsanlar geleceklerinin iyi olması için bazı yatırımlarda bulunurlar. Bu yatırımları sadece maddi yatırım olarak düşünmemek gerekiyor. Sağlık yatırımı, manevi yatırım ya da ailevi yatırım… Tüm bu yatırımları yaparken gelecek için esnek olmaya çalışın. Çünkü siz ne kadar bir şeyleri planlarsanız planlayın hesapta olmayan bazı olumlu ya da olumsuzluklar gerçekleşecektir. Bu sebeple geleceğe dair çok kesin planlar yapmaktan kaçının.
Kendinizi suçlamayın
Yaptınız hatalar sebebi ile kendinizi suçlamaktan vazgeçin. Çünkü insan hata yapa yapa kendini geliştirir. Önemli olan hatalardan ders çıkarmak ve düşmeden yola devam etmektir. Yapılan hataları sürekli düşünmek, kendinizi suçlamak ve negatif duyguları içselleştirmek kişinin yola devam etmesine engel olacak ve kişiyi saplantılı bir hale sokacaktır. Geçmişte yapmış olduğunuz hatalar gelecekte de tekrarlanabilir. Unutmayın her bir hata bir tecrübedir ve tecrübe sadece yaşanılarak öğrenilir.
Pişmanlığı zihninizde biriktirmeyin
Pişmanlık, erdemli bir duygudur. Yapılan bir yanlışı kendinize itiraf etmek size huzur verecektir ama pişmanlığı sürekli zihninizde biriktirirseniz yani ondan faydalanmak yerine sürekli zihninizde taşırsanız bu sefer olumsuz düşüncelerin esiri olabilirsiniz. Pişmanlık, yapılan yanlıştan ders çıkarmak ve o hatayı bir daha yapmamaya çalışmaktır; bir hatayı sürekli yük olarak taşımak değildir.
Bu kelimeleri kullanmaktan kaçının
İnsanlar “keşke” kelimesini çok kullanmaktadır. Bir durum sonrasında “keşke” diyorsanız artık o durumu değiştirme imkânınız yok demektir. O yüzden “keşke” demek yerine “bir dahaki sefer daha iyi nasıl yapabilirim” fikrine odaklanmanız gerekiyor. Bununla beraber hayatınızda “asla, kesinlikle” gibi net ifadeler yerine daha esnek ifadeler kullanmanızda yarar vardır.
Kendinize saygı duyun
Alacağınız kararlarda, yaptığınız hatalarda ya da öne sürdüğünüz fikirlerde kendinize saygı duyun ve bu fikirlerin arkasında durun. Hayatınızı başkalarının fikirleri üzerine kurmayın. Mahalle baskısına yenik düşmeyin. Kendinizi iyi tanıyın ve aldığınız kararlar sonucunda yaşananları olgunlukla karşılayın.
Yorum Yaz