Zaman Yönetiminde Altın Kurallar

Zaman hızla akıp giden bir nehir gibi... Satın alınamıyor ve geri döndürülemiyor. Tüm insanlığın hizmetine eşit olarak sunulmuş olan 24 saatin etkili yönetimi hayatınızın da düzene girmesini sağlayacaktır.

Zaman, etkili kullanıldığında insanlara yararı olan; boşa harcandığında ise geriye sadece pişmanlık bırakan önemli bir kavram. Genel ve özel anlamda bakıldığında zaman kavramının en vurucu noktası telafi edilememesidir. Ömrü boyunca değerli vakitlerini, zamanlarını ya da yaşlarını iyi değerlendiremeyen bir bireyin yaşlılıkta duyduğu pişmanlık ya da bir sınav için zamanı verimli kullanamayan bir kişinin hayatının başka noktalara gitmesi... Zamanı etkili bir şekilde yönetebilmek için nerede, hangi yaşta ve ne durumda olursak olalım zaman kavramı içerisinde "anı” çok iyi değerlendirmeliyiz.

Atalarımız “Vakit nakittir” sözü ile zamanın kıymetini çok kısa, öz ve etkileyici bir şekilde anlatmışlardır. Bu noktada zaman yönetiminin altın kurallarını bilmek bizi dağınık bir hayat tarzından kurtaracağı gibi çalışmalarımızda daha verimli de yapacaktır.

Pandemi ile beraber son dönemde hayatımıza giren online ders platformları ile zaman yönetiminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür. Canlı ders platformlarına katılan bazı öğrencilerin derslerini biriktirdikleri ve daha sonra biriken derslerin öğrenciyi sıkıştırması tamamen zaman yönetiminin etkisiz bir şekilde kullanılması ile alakalıdır.

Zamanı doğru ve etkili bir şekilde kullanmazsanız;

* Programlarınızı kaçırabilirsiniz

* Stres seviyeniz artabilir

* İş kaliteniz azalabilir ve verimsizleşebilir

* Kariyeriniz zarar görebilir.

Zaman Yönetiminde Altın Kurallar

Doğru hedefler belirleyin: Zaman yönetiminin ilk ve en mühim kuralı hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesidir. Çalışmanıza, işinize ya da projenize başlamadan önce kısa ve uzun vadeli ölçülebilir hedeflerinizi belirlemeniz, süreci yönetebilmenize de olanak sağlayacaktır.

Not almayı alışkanlık haline getirin: İster dijital olarak isterseniz de klasik bir şekilde not olmayı hayatınızın bir parçası haline getirin. Ne yapacaksınız, nereye gideceksiniz, ne izleyeceksiniz, ne çözeceksiniz vs. tüm bu programları not alarak planlar ve bu planlara uyarsanız hayatınızın düzene girdiğini, zaman yönetimini ele aldığınızı ve her şeyin yerli yerinde ilerlediğini göreceksiniz.

Tek bir işe odaklanın: Zaman yönetiminde “odaklanma” çok önemli bir konudur. Aynı anda birden fazla işle uğraşmak dikkat dağıtacağı için zaman kaybına sebep olacaktır. Ayrıca yapacağınız işe odaklandığınızda dikkatinizi dağıtacak her şeyi kendinizden uzaklaştırın. Bu, masada ses çıkaran bir saat ya da bir panel olabileceği gibi internet ortamında o anda gereksiz olan (fazla sayfalar, müzik, e posta vs.) her şey olabilir. Sade bir ortam daha fazla odaklanmanızı sağlayacaktır.

Görev listeleri ile organize olun: Yapacağınız etkili planlamalarla zaman yönetiminde bir üst seviyeye çıkabilirsiniz. Burada görev listelerinin önemi büyüktür. Bu listelerde yapmanız gereken en mühim şey görevleri önem sırasına göre düzenlemektir. Yani görevlerinizi acil ve önemli olandan, acil olmayan ve önemli olmayana doğru bir sıralayarak hem yapacağınız işleri tek bir profilde net olarak göreceksiniz hem de acil ve önemli işleriniz arada kaynamayacaktır.

Kendinize sınırlar koyun: Yapacağınız tüm işler için kendinize bir zaman sınırı koyun. Bu sınırlar sayesinde iş hızınızı ayarlayabilir, dağınık çalışmaktan kurtulabilir ve adım adım ilerlediğiniz için daha stressiz bir şekilde işinizi tamamlayabilirsiniz.

Unutmayın “Basit bir insan zamanını nasıl öldüreceğini, değerli bir insan zamanını nasıl kazanacağını düşünür.” Bu yüzden zamanın kölesi değil efendisi olmak için zaman yönetimine dikkat etmeniz yaşamınıza kalite katacaktır.

23 Şubat 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?