Tıbbi ve Aromatik Bitkilerle Sağlıklı Yaşam

Geçmişten günümüze pek çok gelişimle beraber ortalama insan ömrü de artmaya başladı. Ömür uzunluğu her ne kadar güzel olsa da sağlıklı bir yaşam sürülmezse süreci tam tersine çevirebilir. Bu yüzden insanlar sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya için farklı eğilimler içine girmiştir.

Permakültür, sürdürülebilir tarım, iyi yaşam, doğaya dönüş gibi kavramlar son dönemde daha fazla ilgi görüyor. Şehir ve iş hayatının stresinden uzaklaşmak isteyen bireyler kendilerini doğanın kucağına atmaya başladı. Bunun yanında tarımda doğal olana yöneliş yani yine doğaya dönüş uygulamaları da hızlandı. Tüm bunlara paralel olarak tıbbi ve aromatik bitkiler de önem kazanmaya başladı. İlaç sektörünün maddi kaygı gütmesi sebebi ile insanlar çarenin doğada olduğu gerçeğini bir kez daha idrak etti. Pek çok insan doğal ve bitkisel beslenmeyi gündemine almaya başladı.

Doğanın karşılıksız bir şekilde hizmetimize sunduğu bitkiler, sağlık ve sürdürülebilir bir hayat için gerekli olan besini sağlayarak sağlığımızı korumaktadır. Zaten modern tıpta kullanılmakta olan pek çok ilacın içeriğinde de bu bitkiler vardır.

Tıbbi ve aromatik bitkiler nelerdir?

Birazdan bahsedeceğimiz bu bitkilerin pek çoğu yaşamımızın vazgeçilmezlerindendir. Tıbbi ve aromatik bitkiler türlerine göre farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır. Örneğin; kimyasal sınıflandırmaya giren uçucu yağ bitkileri; Anason, Maydonoz, Nanedir. Tüketilmesi ya da kullanımlarına göre bir sınıflandırma yapıldığında meşrubat, bitki çayları ve uyarıcı bitkilere; çay, kahve ve tütün örneklerini verebiliriz.

Tıbbi  ve aromatik bitkilerin dünya ticaretindeki durumuna bakıldığında kahve, susam, sarımsak, kırmızı biber, yenibahar, karabiber, yeşil çay, hardal tohumu, haşhaş tohumu, zencefil, salep ve kimyonun en çok satışı yapılan bitkiler olduğu görülecektir.

Bazı kaynaklara göre ülkemizde yurt içinde aktarlarda yaklaşık 200 doğal bitki türü satılmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerle Sağlıklı Yaşam

Bir yandan dünya nüfusundaki hızlı artış diğer yandan devamlı gelişmekte ve genişlemekte olan küresel ekonomi nedeni ile tabii kaynaklar üstündeki baskılar gittikçe biraz daha fazlalaşmaktadır. Nüfusun hızlı artışına karşılık dünyadaki ormanlar, içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının azalması, toprakların erozyon ile kaybolması, sulak alanların ortadan kalkması, meraların bozulması, nehirlerin kuruması, genel ortalamada sıcaklığın artması, bitkilerin ve hayvan türlerinin neslini azaltmaktadır. Özellikle gelişimini tamamlamış ve gelişmeye devam eden ülkelerde tabii kaynakların hızlı bir şekilde tahrip edilmesi bitki türlerinin de azalmasına sebebiyet vermiştir. Ama özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler canlı türleri için çok büyük önem arz etmektedir.

Tıbbi ve aromatik bitkiler insanoğlunun var olduğu günden bu yana kimi zaman deneme ve yanılma yöntemleriyle, kimi zamansa profesyonel tıp aracılığıyla canlıların yararı için kullanılmıştır. Bu bitkiler sadece insan sağlığı için değil hayvan ve hatta bitki sağlığı için de kullanılmıştır. Günümüzde, kimi gruplar tarafından alternatif tıp şeklinde isimlendirilen tekniklerin de bir yerde pek çoğu eczacılık tıp ve moleküler biyoloji uzmanlarınca bilimsel olarak kanıtlanıp insanların yaşamına yeniden girmeye başlamıştır.  Bitkilerin tedavi amacı ile kullanılması insanlık tarihi kadar eskidir. Bunu antik kentlerde ve buralardaki kalıntılarda açıkça görmekteyiz.

Son dönemde büyük ilgi gören Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimi de bu alana olan eğilimi göstermesi bakımında önemlidir. Bu eğitimle insan ve hayvan sağlığının korunması ve tedavisinde geçmişten günümüze dek bilinen ve kendilerinden yararlanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin bir bölümü tekrar tanıtılmakta, bu bitkilerden faydalanma yönleri öğretilmekte ve kursiyerlere tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği ile alakalı bilgi birikimi kazandırıp bu bitkilerden yararlanma olanağı sağlanmaktadır.

 

27 Nisan 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?