Son Dönemin Gözde Mesleği Avukat Katipliği

Avukatların iş yükünü azaltan bir nevi onların sağ kolu olan avukat katipliği, son dönemde ismi duyulan önemli meslekler arasında. Eğer siz de bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. 

Avukat kâtibi, avukatın iş yükünü azaltan en yakınındaki kişidir. Avukatlık mesleğinde kimi davalar çok zor olmakta ve avukatlar bu yoğunlukta bazı aksiyonlara yetişememektedir. İşte avukat kâtibi tam da burada devreye girmektedir. Avukatın asıl meselelere odaklanması için diğer iş yüklerini kendi üzerine alan avukat kâtibi, ofiste işleyişin devamı ve düzeni için çok önemli bir rol üstlenmektedir.

Avukat kâtibi ne iş yapar?

Az önce de söylediğimiz gibi avukat katipleri avukatların en büyük yardımcılarıdır ve ilk işleri onların iş yüklerini hafifletmektir. Avukatlar yasa gereği yanlarında avukat kâtibi çalıştırabilirler. Genel olarak avukat katiplerinin yaptıkları işleri şöyle maddeleyebiliriz:

- Avukatın gireceği duruşma programlarını takip etmek

- Alınmış olan davalar ile alakalı evrakları düzenlemek ve dosyalayıp düzenli olarak takibini sağlamak

- Avukatla müvekkil arasında gerçekleşecek olan görüşmelerin planını yapmak

- Hazırlanmış olan makbuzları imzalatmak

- Büroda gerçekleşen iletişim trafiklerini yönetmek ve gerekli notları almak

- Adliyede evrak işlerini yönetmek

- Baronun kendisine vermiş olduğu yetki belgesi sayesinde adliyelerden ya da icra dairelerinden evrakların kopyalarını almak

- Randevuları düzenlemek

- Adliyeden davalarla alakalı gönderilmiş olan belgeleri dosyaları aktarmak

Avukat kâtiplerinin nitelikleri

Avukatlık hizmetlerinin bir bölümünü, avukatlar adına yapma görevine sahip olan avukat kâtiplerinde belli bir mesleki bilgi ve beceri aranmaktadır. Avukatların tek bir dava ile meşgul olmadıkları aşikardır. Pek çok davaya bakan avukatların iş yükü arttığı için avukat katiplerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu yüzden avukat katipliği yapacak kişilerin belli kriterlere sahip olmaları gerekiyor. Bu kapsamda avukatı temsil edeceğiniz için ve hukuk alanında çalışacağınız için başvuruda bulunacağınız iş verenler sizde şu kriterleri arayacaktır:

- Ofis programlarını iyi bir şekilde kullanabilmek

- Türkçe dil bilgisi kurallarını iyi bilmek ve iletişim becerilerinde belli bir seviyede olmak

- Kendini sürekli güncel tutup araştırmacı bir yapıya sahip olmak

- Ofisteki diğer çalışanlarla ve müşterilerle pozitif bir iletişim kurabilmek

- Her zaman avukatı temsil ettiğini düşünerek bu sorumluluğa sahip olabilmek

- Analitik düşünce ve problem çözmeye yatkın olmak

Avukat Katipliği Eğitimi yol gösterici olacaktır

Eğer kariyerinizi avukat katipliği üzerine şekillendirecekseniz bu alanı tanıyabilmek adına Avukat Katipliği Eğitimini almanızı öneririz. Avukat Katipliği Eğitiminde amaç; avukatlık hizmetlerinin bir bölümünü, avukatlar namına yerine getirmekte olan kâtiplerin mesleki bilgilerinin ve becerilerinin artırılmasıyla hizmet kalitesinin yükseltilmesini desteklemektir.

Alacağınız eğitim sayesinde alanında uzman kişilerden “meslekte sizi neler bekliyor, alanda kendinizi nasıl geliştirirsiniz ve bu meslek neleri içeriyor” gibi önemli soruların cevabına hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca uzaktan eğitim videolarını dinleyerek meslek hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, kendinizi geliştirmek adına önemli bir adım atmış olursunuz. Avukat katipleri, avukatların temsilcileri olduklarından yaptıkları tüm hareketler temsil ettikleri avukatları da etkilemektedir. Bu yüzden avukat katiplerinin bu bilinçle çalışmaları ve meslekte kendilerini bu şekilde geliştirmeleri gerekmektedir. Bunun en güzel yolu da uzmanından Avukat Katipliği Eğitimini almaktır.

Avukat Katipleri Nerelerde Çalışabilir?

Avukat Kâtiplerinin iş sahalarının başında avukatlık büroları gelmektedir. Bunun yanında hukuk müşavirliklerinde, özel işletmelere ait olan hukuk servislerinde ve icra takip bölümlerinde iş bulabilirler. Ayrıca hukuk bölümünde okuyan öğrenciler kendilerini geliştirmek ve mesleğe yatkınlıklarını artırmak için de avukat katipliği yapabilirler.

12 Nisan 2022

Yorumlar

  • Derya

    14 Nisan 2022

    Detaylı bilgi için teşekkürler.

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?