Pandemiden sonra ortaya çıkan geleceğin meslekleri

Koronavirüs pandemisi dünya çapında milyonlarca insanın çalışma biçiminde değişikliğe sebep olmasının yanında bazı yeni mesleklerin doğmasını da sağladı. Global çapta gerçekleşen bu olay bazı mesleklerin yok olmasına bazı mesleklerinse yıldızının parlamasına yol açtı.

Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda pandeminin ardından bilhassa dijital alanlardaki bazı sektörlerin geleceğin favori mesleklerini ortaya çıkardığı belirtildi.

Geleceğin meslekleri ile alakalı en önemli çalışmalardan birini McKinsey Global Enstitüsü hazırladı. ‘Covid-19 Sonrası İşimizin Geleceği’ isimli çalışmada içlerinde küresel işgücünün hemen hemen yarısını oluşturan sekiz ülke incelendi ve çok çarpıcı sonuçlar açığa çıkarıldı.

Bu çalışmaya göre, 100 milyonun üzerinde çalışanın 2030’a kadar yeni mesleklerde iş bulması gerekecek. Pandemi ile beraber değişime uğrayan önceliklerimiz, hayat biçimlerimiz, yeni normallerimiz ve yeni gereksinimlerimiz beraberinde yeni meslekleri de ortaya çıkarmaya başladı. Bu dönemde belki de ilk kez duyduğumuz kimi meslekler yakın zamanda insanların hayatında yer edinecek.

Pandemiden sonra ortaya çıkan geleceğin meslekleri

Şimdi, pandemiden sonra ortaya çıkan ya da yıldızı parlayan bazı mesleklere bakalım:

Oyun Koçu

Pandemi ile beraber oyun sektöründeki büyüme daha da hızlandı. Pandemi öncesinde zaten önemli bir sektör haline gelen online oyunlar pandemi ile beraber evlere kapanan kişilerin artması ile önemli bir alışkanlık haline dönüştü.  Bu noktada oyun koçluğu mesleği gündeme geldi. Oyunların gittikçe zorlaşması, yapılan turnuvaların maddi olarak büyük getirisinin olması ve özellikle online strateji oyunlarının takımlar halinde oynanması bu mesleği de beraberinde getirdi. Oyun koçları bireylere bir nevi antrenörlük yapmakta ve rehber olmaktadır.

Deepfake Ayıklayıcı

2017’de hayatımıza giren Deepfake ile gerçeğinden ayırt edilmesi çok güç, sahte videolar yapmak mümkün hale geldi. Bu tip videolar kişilik haklarına, mahremiyete zarar veren yeni nesil bir istismar/şiddet türüdür. Yapılan programlar ve insan gözü bu sahtekarlığı ayırt etmek noktasında yetersiz kalmakta. İşte bu yeni nesil sahtekarlığı ayıklayabilen sistemler geliştiren bireyler, geleceğin bu mesleğinden çok iyi kazanımlar elde edecektir.

Algoritma Denetçisi

Son dönemde vaktimizin büyük bir bölümünü online olarak geçirdiğimizden pek çok şirket topladığı veriler ile meydana getirdikleri algoritmalarla rekabet avantajını artırmaya başladı. Müşterilerin taleplerinin ne olduğunu gittikçe çok daha iyi tahmin eden bu algoritmaların kontrol edilmesi gerekliliği de algoritma denetçiliği mesleğini ortaya çıkardı.

Uzaktan Çalışma Uzmanı

Korona sonrası uzaktan çalışma oranlarında büyük bir artış oldu. Bu noktada uzaktan çalışma uzmanlığı mesleği ortaya çıktı. Uzaktan çalışma uzmanı, firmalara hangi işlerinin uzaktan hangi işlerinin hibrit olarak yürütülebileceği noktasında rehber olan kişidir. Süreci analiz eden bu uzmanlar firmanın yapısına göre doğru bir plan yapan ve bunları dijitale yansıtan kişidir.

Veri Dedektifi

Teknolojinin hızlı ilerleyişi karşısında veri güvenliği sorunları da artmaya başladı. Artık telefonunuza yükleyeceğiniz ufak bir program bile sizden pek çok izin alıyor ve verileriniz açığa çıkıyor. Bu noktada veri bilimi gelecekte, şimdikinden daha değerli olacaktır. Veri dedektifleri, firmaların büyük verilerinde meydana gelen gizemlerin araştırılmasını sağlamak ve bu verileri korumak noktasında önemli bir konumda olacaktır.

Drone Pilotluğu

Pek çok kişinin hobi olarak gördüğü Dronelar, ticaretten askeri alana kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu da nitelikli drone pilotlarına ihtiyacın artacağını göstermektedir. Gelecekte daha da önemli hale gelecek olan insansız hava uçakları, drone pilotluğunun da önemli olmasını sağlayacaktır.

Yapay Zekâ Uzmanlığı

Günümüzde yavaş yavaş hayatımıza giren yapay zekâ, gelecekte yaşamımızın büyük bir parçası haline gelecek. Sağlık, teknoloji, üretim gibi pek çok alanda yapay zekanın gücünden yararlanacağız. Bu gelişmeler de yapay zekâ alanında uzmanlarına olan ihtiyacı artıracak.

16 Mart 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?