MEB Başöğretmenlik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

MEB Başöğretmenlik Sınavı, Ölçme – Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacaktır. Sınav, cumartesi gününe denk gelmektedir.  MEB uzman öğretmenlik sınavı da aynı tarihtedir. İki unvan için yapılacak sınavlar ayrıdır. İki unvana sahip olmak mümkün değildir. Adaylar, kriterlerine uygun oldukları sınav için başvuru yapabilir. Öğretmenlik kademeleri, işbaşında geçen süreye paralel olarak belirlenir. Göreve yeni başlayanlar veya atama bekleyenler aday öğretmen; meslekte onuncu yılını doldurmayanlar öğretmen, on yıl ve üzeri görev yapanlar uzman öğretmen statüsündedir.

Başöğretmen, uzman statüsünde on yıl ve üzeri görev yapanların alabileceği bir unvandır. Meslek içindeki kademelerin yasal dayanağı, 7354 Sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’dur. TBMM Genel Kurulu’nca onaylanan Kanun’un Resmî Gazete’de ilan edilmesi beklenmektedir. Yürürlüğe girecek yönetmelik, yeni unvanlar edinmiş memurlara maaş artırımı sağlayacaktır. MEB başöğretmenlik sınavını kazanan uzman öğretmenlerin maaşında artırıma gidilir.

MEB Başöğretmenlik Sınavına Kimler Girebilir?

Başöğretmenlik sınavına girme şartı, halihazırda uzman öğretmenlik yapmaktır. Uzman statüsüne gelmemiş memurlar, başöğretmen adayı değildir. Başöğretmenlik için 20 yıl hizmet şartı vardır. Uzman öğretmen olmak için öğretmenlikte en az 10; başöğretmen olmak için uzman öğretmenlikte en az 10 yıl görev yapmak gerekir.

Yeni öğretmenlerin sınava girip kademe atlaması mümkün değildir. 3 Eylül 2022 tarihinde uzman öğretmenlikteki onuncu yılını dolduranlar sınava katılabilir. Başöğretmenlik kriterleri, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Meslekî Gelişim Çalışmaları ve Eğitim Programına İlişkin Yönerge ile belirlenmiştir. Yönerge eklerinden Ek – 3, adaylara ilişkin şartları sıralar. MEB tarafından yayımlanmış Meslekî Gelişim Tablosu, kriterleri sıralar. Tabloda üç alan vardır. Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım, Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları değişik şartlar öngörür.

MEB Başöğretmenlik Şartları Nelerdir?

MEB başöğretmenlik sınavı şartlarını sağlamak için 10 yıl uzman öğretmenlik yeterli sayılmaz. Meslekî Gelişim Tablosu’nda bulunan üç alanın en az ikisindeki en az birer çalışmayı yapmış olmak gerekir. Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları 20; Yönetime Katılım 12; Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları 22 maddeden oluşur. Bu alanlarda öne çıkan maddeler şöyledir:

Eğitim Öğretim ve Rehberlik
● Destek eğitim odasına bağlı şekilde ders vermiş olmak.

● DYK kursunda ders vermiş olmak.

● Tercih danışmanlığı yapmış olmak.

● Öğretmen adaylarının Okul Deneyimi ve Staj derslerinde gözlemcilik yapmış olmak.

● Psikososyal destek hizmetlerine katılmış olmak.

Yönetime Katılım
● Birim, bölüm, laboratuvar şefliği yapmış olmak.

● İl/ilçe zümre başkanlığı yapmış olmak.

● Ulusal/uluslararası projelerde yöneticilik yapmış olmak.

● Okul idareciliği yapmış olmak.

Araştırma ve Geliştirme
● Doktora ve üzeri eğitim seviyesine sahip olmak.

● Ders kitabı hazırlama komisyonunda görev almış olmak.

● Ulusal / uluslararası eğitim sempozyumlarında konuşmacılık yapmış olmak.

MEB Başöğretmen Maaşı Ne Kadardır?

Başöğretmen maaşları, 2023 itibarıyla hesaplara yansıyacaktır. Başarılı adayların maaşına, yaklaşık 3 bin TL eklenecektir. Artırım düzeyi uzman öğretmenler için 1000 – 2000 TL arasındadır. Kademe atlamak isteyen uzman öğretmenler, 100 soruluk bir sınavdan geçecektir.

Test tipi soruların konusu, uzman öğretmenlik sınavındaki konularla aynıdır. İlaveten Okul Geliştirme ve Liderlik, Sosyal – Duygusal Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesi ve Bilişsel Düşünme Becerileri sınava dahildir.

Nereden Çalışalım?

Sizlere MEB başöğretmenlik sınavına hazırlık için bir de kaynak önerimiz olacak.  Novarge Eğitim Kurumlarından çıkan, 180 saatlik videolar izlenip ayrıca PDF dokümanlar taranarak hazırlanan MEB Başöğretmenlik Hazırlık kitabı akademisyenler tarafından oluşturuldu. İçerisinde konu özetleri, hap bilgiler ve testler bulunan kitaba Novarge’den ulaşabilirsiniz.

 

23 Ağustos 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?