Kalıcı Makyaj Uzmanı Kimdir?

İnsanlık tarihinin her döneminde önemini koruyan makyaj, günümüzde sosyal yaşamın bir parçası olmuştur. Fransızca  ‘maquillage’ kelimesinden gelen makyaj, görüntü değiştirmek anlamına gelmektedir.

İnsanın var olduğu dönemlerden bu yana toplumda farklı anlamlar yüklense de, geniş çerçevede kişinin kendisine verdiği önemi ifade etmektedir. Önceki dönemlerde bu kadar fazla teknikle yapılmamış olup, doğadan elde edilen boyalar aracılığıyla uygulanmıştır. Zamanla hem çeşitleri hem de teknikleri çoğalmıştır.

Ortaya çıkış amacı sadece güzellik ve estetik olmayan makyaj; eski dönemlerde medikal amaçlı da kullanılmaktaydı. Özellikle eski Mısır’da makyaja yönelik farklı inanışlar hakimdi. Tarihi belgelerde ortaya çıkan bu bilgiler, kişilerin makyaj yaptığında( tanrılar tarafından) korunduğuna inandıkları yönündeydi.

Makyajın bir başka anlamı ise insanlar arasındaki hiyerarşiyi belirlemesiydi. Eski çağlarda sınıf belirleme aracı olarak kullanılan makyaj, saray ve halk arasındaki ayrımın belirgin ölçütüydü.  Saray halkı kusursuz ve pürüzsüz görünmek için yüzlerinde beyaz boya kullanırdı.

Günümüzde de makyaj daha güzel ve estetik görünme isteğinin yanında bazen kişilerin kusurlu buldukları yanlarını kapatmak için de kullanılmaktadır. Yüzde ya da vücudun herhangi bir bölgesindeki –doğuştan ya da sonradan oluşan- kusurlar makyaj aracılığıyla kapatılmaktadır.

Teknikleri ve kullanım alanları günden güne genişleyen makyajdan, bugün sahne sanatları için de fazlasıyla yararlanılmaktadır.

Kalıcı makyaj nedir? Neden tercih edilir?

Gün geçtikçe gelişen tekniklere son dönemde kalıcı makyaj uygulaması eklenmiştir. Birçok kişinin tercih ettiği kalıcı makyaj; doğal mineral ve renklerin yöntemine uygun bir şekilde hazırlanarak yüzün belli bölgelerinin diplerine uygulanmasıdır. Bu uygulamalar, ince iğneler yardımıyla derinin alt kısmına yapılır. Özellikle çalışan veya makyaj için yeterli zamanı olmayan kişiler bu yöntemi tercih etmektedirler.

Kalıcı makyaj teknikleri nelerdir?

Daha çok kaş, dudak ve göz bölgelerine uygulanan kalıcı makyajda kullanılan iki teknik vardır. Bu teknikler kalıcı makyaj yaptıracak kişinin tercihiyle ilgilidir. İlk yöntem dövme yaparken kullanılan cihaza benzeyen bir cihazla istenilen renklerin, belirlenen desene göre cilt altına uygulanmasıdır. Diğer teknikte ise uygulama biçimi aynı olup sadece materyal değişikliği söz konusudur. Cihaz yerine, yine ucunda küçük iğneler bulunan bir kalemle aynı işlemin yapılmasıdır.

Kalıcı makyaj kimlere uygulanmaz?

Kalıcı makyajı uygulamadan önce kişiye uygunluğu tespit edilmelidir. Kişi hamileyse ya da emziriyorsa, herhangi bir hastalığı varsa (HIV, AIDS gibi), cildi için ilaç kullanıyorsa, şeker hastası ise (sadece pudralama yapılabilir), kemoterapi görüyorsa bu kişilere kalıcı makyaj uygulaması yapılmaz.

Kalıcı makyaj uzmanı kimdir?

İşin eğitimini alarak, yöntem ve teknikleri öğrenmiş ve profesyonel olarak bu işi yapan kişilere kalıcı makyaj uzmanı denmektedir. Bu uzmanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususları dikkate alarak, gereken kurallara uygun bir şekilde mesleklerini yapmaktadırlar. Bu unvana sahip kişiler, güzellik merkezlerinde, kuaförlerde, tiyatro ve sinema sektöründe ve bu ürünlerin satışının yapıldığı yerlerde çalışabilmektedirler.

Kalıcı makyaj uzmanı olabilmek için gerekenler nelerdir?

Kalıcı makyaj; yetenek ve beceri gerektiren bir sanat dalıdır. Kalıcı makyaj uzmanı olabilmek için resmi yerlerin verdiği eğitimlere katılmak, işi öğrenmek ve gerekli belgeyi almak gerekmektedir. Özellikle bu işi uzman olarak yapabilmek için verilen resmi belgeye ihtiyaç vardır. Bu belgelerin MEB onaylı olması son derece önemlidir. Eğitim sürecinden sonra uygulamalı olarak yapılan sınavda başarılı olan kişilere bu belge verilir.

Resmi işlemlerin yanında, bu mesleği yapabilmek için yetenek kısmı aslında daha önemli paya sahiptir. Tercih edilir olmak için çok fazla eğitim görmek ve çok fazla pratik yapmak gerekmektedir. Son yıllarda çok hızlı gelişen kalıcı makyajın teknikleri de günden güne çoğalmaktadır. Bu yüzden kişinin bu işi yapabilmesi için sürekli kendini geliştirmeli ve güncel tutmalıdır.

22 Temmuz 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?