Japon Felsefesi Kintsugi Nedir?
Kintsugi, bir dönüşüm felsefesidir. Çatlamış, kırılmış, kullanılmayacak olduğunu düşündüğümüz eşyalar hepimizin olmuştur. Bu eşyaların eskisi kadar değerli olmadığını düşünsek de aslında öyle değildir. Eskisinden daha güzel ve daha sağlam olabilme ihtimalini düşündüğümüzde ise kintsugi devreye girer.
Kintsugi Nedir?
Kintsuginin en genel tanımı, altın kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Kırılarak, parçalanarak eski işlevini görmediğini düşündüğümüz eşyaları aslında birleştirmek ve eski haline getirmenin yanı sıra o eşyanın daha çok değere binmesini sağlamaktır.
Örneğin; bir tabak kırılıp parçalara ayrıldığında altın kullanılarak bu parçalar tekrardan birleştirilir ve basit bir tabak değerli bir tabak haline dönüşür. Değeri olmayan bir tabak ve değerli maden olan altın birleşince hem ortaya değerli bir tabak hem de sanat içeren bir tabak ortaya çıkmış oluyor. Estetik açıdan gözümüze çok güzel görünen bir sanattır. Bu işi yapan usta özenle yapar ve bizlere güzel bir sonuç sunar.
Kintsugi bizlere bir yandan da geri dönüşümü aşılamış oluyor. Normal bir insan o kırılan tabağı atacakken bu sanatla ilgilenen kişi o tabağı tekrardan kullanılabilir hale getirerek doğaya da faydası olmuş oluyor.
Kintsugi Nasıl Yapılır?
Farklı isimleriyle gold join ya da gold repair olarak bilinen altın ile birleştirme sanatı aslında kintsugi felsefesi adı altındadır. Altın ile onarma Japonlara özgü bir sanattır. Şimdi gelelim kintsugi nasıl yapılır kısmına.
- Öncelikle thanaka tozunu su ile karıştırmalısınız. Bu kıvamın çok sulu olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
- Karışıma altın, gümüş veya platin renklerinde hangisini tercih ediyorsanız onu eklemeniz gerekiyor.
- Hazırladığınız karışımın içerisine vernik eklemelisiniz. İyice karıştırıp vernik ve karışımın birbirine iyice karıştığından emin olmalıyız. (Karışımınızda gerçek bir vernik kullanıyorsanız sıcak ortamda bir hafta bekletmeniz gerekiyor. Sentetik veya kauçuk vernik ise kuruma süresi 2 gün olmalıdır.)
- Hazır olan karışımımızı kırılan parçaları birleştirmek için kullanabiliriz. Karışımı sürmek için ince uçlu bir fırça veya küçük bir sünger kullanabilirsiniz.
- Parçaları istediğimiz gibi birleştirdikten sonra kullandığımız verniğe göre kuruma süresini planlayıp kurumaya bırakmalısınız.
- Parçalar birbiriyle tekrar bütünleştikten yani kuruduktan sonra birleşen kısımlarda taşan fazlalık malzemeyi temizlemeliyiz.
- Temizledikten sonra parçaların daha sağlam olması adına bir kat daha vernik sürmelisiniz.
- Sürülen bu verniğin kuruması için 1-2 gün kadar beklemeniz gerekir.
- Bu adımları tamamladıktan sonra kintsugi sanatına siz de ilk adımı atmış olacaksınız.
Kintsugi sanatı için seramik tabak örneğini vermiş olsak da bu sanat aslında birçok yerde kullanılır. Örneğin; kullandığımız takılarda küpe, kolye, yüzük gibi veya evimizde bulunan aksesuarlarda, vazolarda hatta mutfak tezgahında bile karşımıza çıkmaktadır. Sadece bu kullanılan yerlerin hepsinde gerçek altın kullanılmamakta. Gerçek altın daha çok, pahalı olan ve sanat içeren sonuç elde etmek içindir.
Kintsugi Nasıl Ortaya Çıktı?
“Dünya herkesi kırıyor ve sonra bazıları o kırık yerlerden daha güçlü çıkıyor.” – Ernest Hemingway
Kintsugi bizlere kusurların ve çatlakların aslında güzel olabileceğini göstermektedir. Kırılan eşyanın deformasyonunu gizleyerek ‘’eskisinden daha iyi ‘’ ya da ‘’eskisinden daha yeni ‘’ olmasını sağlamak değil, bu kusurları olabildiğince ortaya çıkarmaktır. Böylelikle eşyanın değeri de artar çünkü üzerinde bir yaşanmışlık da taşımaktadır.
Kintsugi ‘nin hikayesi 15. Yüzyılda Japonya’da başlar. Japon komutanının çok sevdiği çaydanlığı kırılır ve tamir edilmesini ister. Tamir edilmiş halini beğenmez ve Japon zanaatkarları yanına çağırır. Onlardan çaydanlığı estetik bir şekilde tamir etmesini ister. Japon zanaatkarlarda çaydanlığın kırılan yerlerinden altın ile birleştirerek tamir eder ve komutana götürürler. Komutan çaydanlığın son halini beğenir. İşte tam bu noktada kintsugi sanatı ortaya çıkar.
30 Eylül 2022