İşaret Dili Tercümanı Ne İş Yapar?
İşaret dili, el ve parmak hareketleriyle yapılan bir dil olarak tanımlanabilir. Bu dil, duyma engelli olan veya duyma problemleri olan insanlar tarafından kullanılır ve onların sözlü dil ile iletişim kurmalarına yardımcı olur.
İşaret dili, herhangi bir ülke dilinin yazılı veya sözlü formunun bir çevirisi değildir ve yalnızca el hareketleriyle yapılır. Bu dilin, ülkeler arasında farklılıklar gösterebilen farklı varyasyonları vardır.
İşaret Dili Tercümanı Kimdir?
İşaret dili tercümanı, işitme engeline sahip bireylerle diğer insanlar arasında iletişim kurma konusunda yardımcı olan kişidir. Yani işaret dili tercümanı, işitme engellilerle diğer insanlar arasında bir köprüdür de diyebiliriz.
İşaret dili tercümanları sahip oldukları görevleri en doğru şekilde yapabilmeleri için şu özelliklere sahip olmalılardır:
- İşaret dilini iyi derecede öğrenmek: İşaret dilini tercümanı olmak için, işaret dilini iyi derecede öğrenmek gerekir.
- Türkçeye çok iyi bir şekilde hakim olmak: İşaret dili tercümanı olmak için dilin kurallarının çok iyi bilinmesi gereklidir.
- Dikkat seviyesi yüksek ve dinleme becerisine sahip olmak.
- İşaret dilini tercümanı olmak için, yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin gelişmiş olması gerekir. Bu kişilerin, iletişim kurma konusunda hassas olmaları ve çok iyi dinleme yeteneklerine sahip olmaları gerekir.
- İşaret dilini kullanan ve duyma engelli olan insanların yaşam koşullarını anlama: İşaret dilini tercümanı olmak için, işaret dilini kullanan ve duyma engelli olan insanların yaşam koşullarını anlama konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir. Bu, onların iletişim ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.
- İşaret dili ve beden dili arasındaki bütünlüğü kurabilmek.
- Sabırlı olmak: İşaret dilini tercümanı olmak için, sabırlı olmak gerekir. İşaret dilini kullanan ve duyma engelli olan insanların iletişim kurma hızı genellikle daha yavaştır ve bu nedenle, tercümanların onlarla iletişim kurarken daha fazla zaman ayırmaları gerekir.
İşaret Dili Tercümanının Görevleri Nelerdir?
İşitme engelli kişilerin hayatları boyunca hem özel hem de kamusal alanda değişik hizmetlere ihtiyaç duymaları olağandır. Bu durum da işaret dili tercümanlığı mesleğini yapacakları için hem özel sektörde hem de kamusal alanda çalışma imkanı doğurur. Genel olarak İşaret dili tercümanının görevleri şunlardır:
İşaret dilini kullanan bireylerin konuştuğu dilin yazılı veya sözlü çevirisini yapmak. Onların konuşma, dinleme ve iletişim yeteneklerini arttırmaya çalışmak, bu kişilerin iş yerlerinde, okullarda ve diğer toplumsal etkinliklerde iletişim kurmalarına yardımcı olmak, İşaret dilini tercüme etmek için gerekli olan yazılı ve sözlü iletişim becerilerini geliştirmek, işitme engelli olan insanların yaşam koşullarını anlama ve onlarla iletişim kurma konularında da bilgi sahibi olmak.
Yani kısacası, işitme engelli kişilerin yaşamış oldukları sorunları, gereksinimlerini anlatmak için ve alacakları hizmetleri öğrenebilmek için yardımcı olacak kişiler işaret dili tercümanlarıdır.
İşaret Dili Tercümanı Nasıl Olunur?
İşaret Dili Tercümanı olabilmek için iki basamaklı bir eğitim almak ve toplamda 320 saatlik eğitimi tamamlayıp MEB onaylı sertifikaları almak gerekiyor. Öncelikle İşaret dili tercümanlığı sertifikasını alabilmek için 120 saatlik işaret dili eğitiminin tamamlanması ve eğitimden sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olunup ilk sertifikanın alınması gerekiyor. Bu ilk sınavda başarılı olanlar sonrasında 200 saatlik Türk İşaret Dili Eğitmenliği ve Tercümanlığı eğitimini de başarılı bir şekilde tamamladıklarında MEB onaylı İşaret Dili Tercümanı sertifikasını alabilirler.
31 Aralık 2022