İletişimde Son Nokta: Uzaktan İletişim

Son dönemde teknolojik gelişmelerin hızlanması ile iletişim modellerinde de değişme meydana gelmeye başladı. Bu gelişmeler, uzaktan iletişimin çok önemli konuma gelmesine zemin hazırladı.

Dünya, internet ağıyla birbirine bağlanmış küçük bir köy haline dönüştü. Artık istediğiniz zaman dünyanın öbür ucunda neler olduğunu öğrenebilir hatta yapılan canlı yayınlarla hiç ummadığınız yerlerde gezintiye çıkabilirsiniz. Bunun yanında, yapacağınız birkaç işlemin ardından çok uzakta bulunan biriyle görüşebilir, iş anlaşması yapabilir ya da desteğini alabilirsiniz. Bu da uzaktan iletişimin geldiği son nokta olarak görülebilir.

Son senelerde sosyal medya kullanımında ve bu mecralardaki canlı yayın kanallarında meydana gelen artış, bireylerin sosyalleşme tercihlerinin de farklılaşmasına ve uzaktan iletişim araçlarının çeşitlenmesine olumlu katkıda bulundu. Şu unutulmamalıdır ki sosyal medya artık önemli bir ihtiyaç konumunda. Sosyal medyanın dışında kalmak ve ondan uzak durmak çok mümkün değil. Çünkü teknoloji ve dijital dönemin nimetleri, artık anlık olarak hayatımızın içinde ve parmaklarımızın ucunda.

Hayatımızda Uzaktan İletişimin Yeri

2020 senesinde dünya çapında etkisini gösteren korona virüs pandemisi uzaktan iletişimin gelişim seyrini çok hızlandırdı. Sokağa çıkma yasakları, toplantıların iptal edilmesi ve alınan kararlarla beraber insanlar sosyal medya ve online platformlara yöneldi. Bu süreçte sosyal medya platformları ve bu platformların canlı yayın, görüntülü görüşme gibi uygulamaları, sosyalleşme bakımından herkese yardımcı oldu. Bu acı dolu süreçte, aile büyüklerimiz ile uzakta ve yakında bulunan dostlarımız ve akrabalarımızla, bu iletişim yöntemleri sayesinde görüşebildik.

Bu dönemde çok büyük ve önemli toplantılar, dersler ve danışmanlıklar bile çevrimiçi bir şekilde yapıldı ve bu da gösterdi ki bu platformların iyi değerlendirmesi kişilere ve kurumlara çok fazla kazanım sağlamaktadır. Yaşanan gelişmeler uzaktan iletişimin, online eğitim ve uygulamaların ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.

Pandemi döneminde yapılan bir araştırmaya göre; pandemiden evvelki dönemde dünyaca ünlü iletişim platformu WhatsApp’ta, görüntülü görüşme yapılabilecek kişi sayısı dört iken, pandemi sürecinde bu sayı iki kat arttırıldı ve aynı anda sekiz kişinin görüntülü görüşme yapılabileceği şekilde düzenlendi. Araştırmaya göre bu dönemde, sadece mesajlaşma özelliği olan bazı sosyal medya platformlarının görüntülü görüşme yapma özelliğine kavuştuğu görülmektedir. Eğitim ve toplantı alanında ise bu dönemde eskiden adı çok duyulmamış, çoklu görüntülü görüşme yapılabilen ve belge içeriği paylaşılabilen, Zoom gibi uzaktan iletişim platformlarının da bir yenilik olarak hayatlarımıza girdiği görülüyor.

Uzaktan iletişim ile alakalı bir başka meselede uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma modellerinin hayatımızda yerini almasıdır. Pandemi gibi zor bir süreçte milyonlarca öğrenci evden eğitim alırken binlerce çalışan da evden çalışmaya başladı. Bu şekilde yeni modeller ortaya çıktı. Online içerikli sistemler sayesinde, eğitim ve kariyer alanlarında canlı dersler ve toplantılar gerçekleştirildi. Evden çalışma modelinin pandemi sonrasında da devam etmesi bu modelin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Eğitim, iş ve sosyal hayatlarımızdaki değişiklikler sonucunda meydana gelen uzaktan iletişim modeli, belki de zamanla daha da yaygınlaşacak ve hepimizde yeni bir alışkanlık haline gelecek. Bu iletişim yönteminin geleneksel olarak yapılan, işe gitme ve okula gitme gibi eylemlerimizi, belki de yakın bir gelecekte tarihe karıştırması da mümkün.

Aslında çok farkında değiliz ama uzaktan iletişim, yeni çağın yeni alışkanlıkları olarak yaşamımızda belki de çoktan yerini almaya başladı bile.

 

04 Kasım 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?