Geleceğin Parlayan Meslekleri
Yapay zeka teknolojileri, ikincil sözlü kültür mecraları (sosyal medya), dijital medya ve bilim furyası…
21. Yüzyıl’da gelişen teknoloji furyasının peşinden hepimiz savruluyoruz. Kimimiz ayak uydurmayı yaşamın düzenine bir borç bilirken, kimi de ağır ağır gelişime uyum sağlamayı tercih ediyor. Fakat bir şekilde her bireyin buluştuğu bir tek nokta var: “Teknoloji dünyası.”
Teknolojinin bilim ile paralel gelişimi üzerine dünya değişmeye devam ediyor. Dünya yenilendikçe insanlar değişiyor, yaşam farklılaşıyor ve hayat bize çok farklı standartlar sunuyor. Mavi-yeşil gezegen yıllar geçtikçe hızını alamadan gelişmeye devam ediyor. Bizlere de bu değişimin şartlarına uyum sağlamak düşüyor.
Gelişen dünya düzeni ve farklılaşan yaşam şartları ile hayatın birçok yapı taşı değişime yüz tutuyor. Ekonomi, sosyal yaşam, ticaret ve eğitim gibi daha birçok alan teknoloji ile paralel düzeyde değişime uğruyor. Bunun en somut örneğini son zamanlarda yaşadığımız pandemi sürecinde eğitimin mecburi bir uzaklığa dönüşü ile gördük. Yıllardır kara tahta, ahşap sıralar ve tebeşirler ile geçen eğitim hayatı, mecburi olarak teknoloji ile uyum sağlamak zorunda kaldı. Öğrenciler artık ders süreçlerini internet ve televizyon gibi ikincil sözlü kültür mecralarından karşılamaya başladılar.
Teknolojinin gelişimi birçok düzeni değiştirdiği gibi geleceğin yapı taşlarından bir kısmını da gelişime tabii tutuyor. Bunlara, geleceğin parlak ve kazanç sağlayan mesleklerinde de karşılaşıyoruz. Değişen dünya düzeni ile hayatın ihtiyaçları ve standartları farklılaşıyor, bu eksende geleceğin meslekleri kategorisinde daha önce karşılaşmadığımız ve teknoloji ile hayatımıza giren meslek dalları yer alıyor.
Gelin, geleceğin parlayan mesleklerine bir göz atalım:
1-İklim (Hava Durumu) Kontrol Mühendisi
Günümüzde çeşitli faktörler neticesinde meydana gelen iklim felaketleri (sel, heyelan, kuraklık ve orman yangınları) bilimsel bir göze ihtiyaç duyar. Gelecekte küresel ısınmanın doğaya etkilerini en aza indirgemek ve ortadan kaldırabilmek için hava durumu kontrol mühendislerine oldukça ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor.
2-Akıllı Şehir Uzmanı
Gelişen dünya düzeni ile akıllı evlerin yanı sıra akıllı şehirler de bireyler tarafından tercih listelerinde üst sıralara oynayacak. Yakın gelecekte şehirlerin elektrik, su, atık ve doğalgaz gibi işlemler için kullanılabilecek sensörler ile donatılması söz konusu haline geliyor. Bu teknoloji adımında da akıllı şehir uzmanlarına çok iş düşecek gibi görünüyor.
3-Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi
Bu alanda uzman çalışanları şu anda da hayatımızın çoğu alanında görüyoruz fakat yakın gelecekte daha sık karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Mobil alanda kullandığımız banka hizmetlerinden, oyun furyasına: sosyal medyadan, alışveriş uygulamalarına… Bunun gibi birçok mobil alanda hizmet sağlayacaklarını söyleyebiliriz.
4-Robot Koordinasyon Uzmanı
Günümüzde üretim sürecinde sıklıkla kullanılan robot teknolojileri geleceğin parlak mesleklerinden birini de oluşturuyor. Robot koordinasyon uzmanı, robotların üretim sürecinde ve daha birçok alanda fayda sağlayabilmesine olanak sağlıyor.
5-IoT Uzmanı
Günümüzde internete ihtiyaç duyan birçok sistemin varlığına şahit oluyoruz fakat biliyoruz ki gelişen teknoloji furyası ile yakın gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyabileceğiz. Bu alanda yetişmiş uzman çalışanlara nesnelerin internet ihtiyacının gelişiminde ve kullanımında oldukça ihtiyacımız olacak.
6-Veri Dedektifi
Veri akışı internetten sağlanan bilgilerin insanlara ve kurumlara aktarımını sağlar. Geleceğin mesleklerinden biri olan alanında uzmanlaşmış veri dedektifleri ise kurumlara ve bireylere sağlanan veri akışının daha kısa sürede ve düşük maliyet ile ulaşılabilirliğini sağlar. Zamanın hızlı akışı ile değişen dünyada kısa sürede veri akışını sağlayabilecek veri dedektiflerine oldukça ihtiyacımız olacak.
7-Veri Güvenliği Uzmanı
Değişen dünya düzeni ile teknolojinin bir parçası olan bireylerin başında çocuklar ve yeni nesil geliyor. Bu süreçte ebeveynlere ise çocuklarının güvenliğini sağlayabilmek ve herhangi bir tehlikeye karşı korumak gibi görevler düşüyor. Yakın gelecekte sıklıkla karşılaşacağımız siber saldırılara ve veri gizliliğinin korunmasına karşın veri güvenliği uzmanlarına oldukça fazla iş düşüyor.
8-Yapay Zekâ Uzmanı
Teknolojiye ayak uyduran dünya, yakın gelecekte yapay zekanın eğitim, bilim, sağlık, ticaret, üretim gibi alanlarda nimetlerinden faydalanacak. Bu düzeyde yapay zekâ uzmanlarının bilgi birikimine ve üretim gücüne ihtiyacımız olacak.
9-Sentetik Biyoloji Uzmanı
Yaşamda birçok canlı organizmayı yapay yollarla üretebilen sentetik biyoloji uzmanlığı, yakın gelecekte rağbet gören mesleklerden biri olacak. Besin zincirinin en önemli halkalarından biri olan kırmızı et, beyaz et ve balığın tükenebilir gıdalar olması ve gelişen dünya düzeninde veganlık-vejetaryenlik gibi yönelimlerin artması yapay gıda üretimini destekliyor. Aynı zamanda yapay yollarla üretilen et ve gıdalara paralel olarak hiçbir canlının zarar görmeyeceği ve öldürülmeyeceği ön görülüyor.
10-Epidemiyolog
Epidemiyologlar toplumda karşılaşılabilecek hastalıkların ve kazaların önlenmesinde önemli rol taşıyacak gibi görünüyor. Olayların yaşanma sıklığı, sebepleri, sonuçları, yeri, zamanı gibi birçok alanda analiz yaparak gelecekte önlenme düzeylerini sağlarlar. İş kazalarının, hastalıkların sıklıkla görüldüğü ve dünyanın yakın zamanda zor bir süreçten geçmesi dolayısıyla epidemiyolog mesleği oldukça revaçta olacak gibi görünüyor.
11-Finansal Yönetici
Finans sektörünün zaman geçtikçe gelişen furyasının ve yakın gelecekte ileri düzeyde seyredeceğinin görüldüğü günlerde finansal yöneticilere fazlasıyla iş düşüyor. Kurumun finansal çalışmalarını yürüten uzmanlar sürecin yönetilmesi ve gelişiminde önemli rol oynuyorlar.
12-Aktüerya Uzmanı
Bu alanda uzman kişiler yangın, sel, deprem gibi felaket sayılabilecek alanlarda risk analizinin yanı sıra; finansal konularda da risk analizi yaparak çözüm yolları sunmakta görev alırlar. Risk analizleri sonucunda kaybı engelleme ya da en aza indirme konusunda önemli bir role sahipler.
13-Endüstriyel Veri Bilimci
Üretim sürecinin doğru ve nitelikli analizinde rol oynayan endüstriyel veri bilimcilik gelişen internetten alışveriş yönelimi ile gelecekte oldukça ilgi görecek gibi görünüyor.
14-Yazılım Geliştirici
Gelişen dünya düzeninde mobil uygulamaların ve internet furyasının gördüğü rağbetin ekseninde bu yazılımların kodlama, tasarım, üretim ve gelişim aşamalarını üstlenen yazılım geliştiricilere gelecekte çok ihtiyaç duyacağız gibi görünüyor.
15-Dijital Rehabilitasyon Uzmanı
Teknoloji kullanımının yaygınlaşması ve sosyal mecrada yaratılan bireysel kimlikler ile insanların psikolojileri de düzene uyum sağlamak zorunda kalacak. Düzenin yarattığı herhangi bir problem ve pürüz dijital rehabilitasyon uzmanları tarafından giderilmeye çalışılacak.
16-Kişisel Marka Danışmanı
Danışmanlar kişisel ve marka olarak büyümeyi amaç edinen profesyonellerin rekabette öne geçmelerini sağlayarak işleri büyütmelerine destek olan bir koçluk hizmeti sağlarlar. Kurumsal ve kişisel markaların sosyal medya desteği ile de göz önünde olduğu yakın gelecekte kişisel marka danışmanlarına ihtiyaç da büyüyecek gibi görünüyor.
17-VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı
Dünyanın sosyal medyaya ve yapay zekâ teknolojilerine taşınmaya devam ettiği şu süreçlerde VR tasarımcıları bireylere gerçeklik hissinin yaşatılmasında ve sanal karakterlerin yaratılmasında önemli rol oynuyor.
18-Dijital İçerik Uzmanı
Sosyal medyanın kullanımının oldukça genişlediği ve geliştiği zaman furyasında dijital içerik uzmanlarına oldukça iş düşüyor ve çalışma alanları genişliyor. Dijital içerik uzmanları sosyal medya platformlarında ve internet sitelerinde içerik üreterek farklılık sağlanmasına sebep oluyor.
19-Genetik Uzmanı
DNA gibi genetik şifrelerin çözümlenmesinde önemli rol oynayan genetik uzmanları, çözümlemede elde edilen verilerin raporlanmasında, geliştirilmesinde, arşivlenmesinde ve tıp alanında kullanılmasında önemli rol oynuyor.
20-Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
Giyilebilir Teknoloji mobil cihazlardan sonra dünya üzerindeki en önemli buluşlardan biri olarak görülüyor. İnsan vücuduna giyilen ve veri akışını sağlayan giyilebilir teknolojilerin yakın gelecekte göreceği ilginin sınırı görülmüyor.
ELİF AKSÜT
21 Eylül 2020