Fast Food’un Düşmanı Slow Food Hareketi Nedir?

Fast foodun düşmanı olarak hızla duyulmaya başlayan slow food kavramı, günümüzün tüketim anlayışını değiştirecek mi? Fast food ve slow food arasında nasıl bir ayrım var? Günümüzde fast food yiyecekler slow food beslenmenin maalesef önüne geçmiş durumda.

Fast Food Nedir?

Fast food, ayak üstü yemek anlamına gelmektedir. Pratik, hemen hazırlanabilen, seyyar satıcılarda, restoranlarda ve büfelerde hemen tüketmek üzere satışa sunulan ürünlerdir. Aynı zamanda fast food ürünlerini markette paketli ürünler halinde de görebilirsiniz.

Önceden çoğunlukla gençler tarafından çok sık tercih ediliyor olsa da günümüzde gencinden yaşlısına artık çok fazla kişi fast food tüketmekte. Fast food yapan birçok kurumun evlere gönderme hizmeti de vardır. Bu alışkanlığın başlıca sebepleri arasında üşengeçlik ve zamanın kısıtlı olması vardır.

Fast food, sağlığımız için çok zararlı olmasına rağmen vazgeçilmesi çok güç bir alışkanlık halini aldı. Birden fazla kez kullanılan sıvıyağlar, içerisinde tam anlamıyla ne olduğunu bilmediğimiz ürünler ve fazlasıyla katkı maddesi içeren gıdaları hayatımızda baş noktaya koymuş durumdayız. Aynı zamanda fast food yiyecekleri, içerisindeki madde ve malzemeler yüzünden kişiye aşırı kilo aldırmaktadır. Çağımızın hastalığı olan obezite, yüksek tansiyon, gelişim çağındaki çocuklarda gelişim bozukluğu ve tüm bireylerde yağlanma gibi problemlere kapı açmaktadır. Damak tadımıza ne kadar iyi gelse de sağlığımız için tehlikeli olan fast foodlar vitamin ve mineral bakımından düşüktürler.

Slow Food Nedir?

Slow food en basit tabirle yerel yemek kültürüdür. Kelime anlamına bakacak olursak “yavaş yemek” anlamına gelmektedir. Fast foodun düşmanı olarak bilinse de bizim önceliğimiz sağlığımız açısından slow food olmalıdır. Slow food, orijinal lezzetlerin korunması, yerel yemeklerin korunup yerel malzemelerle pişirilmesini amaçlar. Slow food daha çok sağlıklı beslenme üzerine yoğunlaşmaktadır. Tabi tüm yerel yemekler sağlıklı diyemeyiz ama birçoğu fast food yiyeceklerine göre daha sağlıklıdır.

Yağlı, paket ürün gibi yiyeceklerin yanı sıra sebze, haşlama ile yapılan yiyecekler tüketildiğinde insan vücudunun daha sağlıklı olduğunu görmek çok zor olmayacaktır.

Bu noktada mümkün olduğunca dışarıdan ürün tüketmemek ve içinde bulunduğunuz mevsime göre besinleri tüketmek çok önemlidir. Yani hepimizin severek yediği salatalık, yaz ayında tüketilmeli. Slow food akımına göre tükettiğiniz besinlerin nereden geldiğini ve nasıl yetiştirildiğini bilmeniz gerekir.

Slow Food’un İnsanlara Faydaları:

  • Yöresel/ yerel yemeklere hâkim olmak
  • Çiftçi ve işçilerinin yaptığı işe saygı duymak
  • Sağlıklı beslenmek
  • Yaşam kalitesini arttırmak
  • Tüketirken üretmeyi kendine ve çevreye aşılamak
  • Doğaya ve biyoçeşitliliğe değer vermek

Fast Food ve Slow Food Arasındaki Farklar

Slow food, kişinin sağlıklı beslenmesini amaçlarken fast food insan sağlığına zararlı besinleri yemeye yönlendirir. Fast food dakikalar içinde yapılan yemeği insanlara sunarken slow food, daha çok hem yaparken hem yerken zevk alınan yemeklere yöneliktir. Slow food, yavaş ve sağlıklı besinler ortaya sunar fakat fast food hızlı, bol yağlı ve sağlıksız ürünler sunar.

Konuyu toparlayıp özetlemek gerekirse fast food insan sağlığını riske atarken slow food insan sağlığına iyi gelebilecek ürünler sunar. Sizler de slow foodla beslenmeli ve çocuklarınızı bu yönde alışkanlık kazanmaya yönlendirmelisiniz.

 

17 Ekim 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?