Çoğumuzun Gözünden Kaçan Telefonda Konuşma Adabı

Adab-ı Muaşeret kuralları toplumsal yapının en önemli bileşenlerindendir. Zaman içinde şekillenen bu kurallar sayesinde insanlar daha olumlu iletişime geçmelerinin yanında birbirlerine karşı sınırlarını da belirlerler.

“Bir toplulukta uyulması gereken ve insanlar arasındaki davranışları düzenleyen nezâket, saygı ve görgü kuralları.” olarak tanımlanan adab-ı muaşeret ifadesi, içerisinde pek çok görgü kuralını barındırmaktadır. Yemek adabı, oturma adabı, topluluk içinde konuşma adabı vs.  Biz bu yazımızda Son 25 seneye damgasını vuran cep telefonları ile konuşurken uyulması gereken adab-ı muaşeret kurallarına bakacağız.

Şimdi, çoğu insanın dikkat etmediği telefonda konuşma adabına uymayan davranışlara göz atalım:

Lafı uzatmayın

Sizin de etrafınızda ufacık bir konuyu evire çevire dakikalarca anlatan ve kırmamak için dinlemek zorunda kaldığınız yakınlarınız vardır. Telefonda mesajınızı az ve öz sözlerle karşınızdaki kişiye ulaştırmanız beklenir. Lafı uzatmak karşınızdaki kişiyi sıkabilir ya da işine engel olabilir. Sizi kırmamak için bu duruma maruz kalan kişi bir sonraki telefonunuzu görmezden gelebilir. Ayrıca uzun süreli telefon görüşmelerinin radyasyon sebebi ile bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini de unutmayın.

Konuya balıklama dalmayın

Kimi tez canlı insanlar telefon açılır açılmaz konuya girebiliyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Telefon açıldığında ilk olarak karşınızdakinin müsait olup olmadığı sorulmalı ve eğer müsait değilse konuşma ertelenmelidir.

 Uzun uzun çağrı bırakmayın

Cep telefonlarının hayatımıza girmesi ile beraber bireylerin özgürlük alanları da kısıtlanmış oldu. Her an bir arkadaşınız, patronunuz ya da akrabanız size ulaşabilir. Özellikle mesai saatleri dışında aradığınız kişiye 3 kereden fazla çağrı bırakmanız telefon adabına uymayacaktır. 3 defa çalması durumunda açmayan bir kişinin ya telefonu sessizdedir ya da müsait değildir. Daha fazla rahatsızlık vermemek için çağrıyı sonlandırmak ve aradığınız kişinin size dönmesini beklemek doğru olacaktır. Buna alternatif olarak karşınızdaki kişiye, niye aradığınızı belirten bir mesaj da atabilirsiniz. Kısacası, telefon sekretere düşene kadar çağrı bırakılmamalıdır.

 İnsanları değerli kılın

Cevapsız aramalara ya da mesajlara dönmek de bir başka önemli kuraldır. Bunları yapmak ve sizden haber bekleyen birine dönmek sizin için çok kolay bir hamle olacağı gibi karşınızdaki insana değer verdiğinizi de gösterecektir. Aksi takdirde karşınızdaki insan kendisinin dikkate alınmadığını düşünebilir.

Bu maddeye şunu da ekleyelim: Yanınızda bir misafiriniz varsa sürekli telefonla oynamayı bırakın. İletişimde jest, mimik ve gözlere bakmak önemlidir. Size bir şey anlatılırken sürekli telefonla oynamak karşınızdakine negatif bir enerji gönderecektir.

Evrende tekmiş gibi davranmayın

Telefon ve burada yapılan konuşma kişinin özelidir ve kimse sizin özelinizi duymak zorunda değildir. Bu yüzden evde ya da ofiste konuşurken ses tonunuza dikkat edin. Bağıra çağıra, argo sözlerle ya da yüksek sesli kahkahalarla telefonda konuşmak bir seviyeden sonra ayıptır. Ayrıca karşınızdakinin izni olmadan ya da ona söylemeden hoparlörün açılması da yine hoş olmayan bir harekettir.

Zamanında arayın

Acil durumlar dışında erken, geç vakitte ya da herkesçe kabul edilen izin günlerinde arama yapmayın. Bu süreyi sabah 9 öncesi ve akşam 9 sonrası olarak düşünebilirsiniz. Günümüzde, zaten iş hayatının yoruculuğundan bunalan ve kendisine nefes alacak az bir zaman bulan insanları o dar alanda da rahatsız etmeyin.

Zil sesinin kısılacağı yerlere dikkat edin

İbadethaneler, konferans, tiyatro, sinema ya da okul gibi yerlerde yani telefon sesinin başka insanları rahatsız edeceği yerlerde zil sesinizi kısmaya dikkat edin.

Bonus

Karşınızdakine IBAN yollarken fotoğraf olarak değil de yazarak yollayın. Fotoğrafla IBAN yollamanızın karşınızdakine hiçbir faydası olmadığını unutmayın.

Bu liste daha da uzatılabilir ama telefon adabının genel hatlarını belirttik. Aslında size yapıldığında sinirlendiğiniz her şeyi bu listeye alabilirsiniz. Toplum olarak birbirimizden bağımsız yaşamadığımız için bu kurallara dikkat etmek herkesin yararına olacaktır.

23 Mart 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?