Çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediye: Robotik Kodlama Eğitimi

 

Bir gün robotlar insanların yerine geçecek ve dünyayı robotlar yönetecek varsayımı geçmişten günümüze bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez konusu olmuştur. Bu olur mu bilinmez ama teknolojinin hızlı ilerleyişi ile robotların günlük hayattaki rollerinin arttığını görmek çok da zor değil.

Burada robot olarak aklınıza sadece insana benzeyen makineler gelmesin. Fabrikalarda büyük otomobilleri üreten akıllı mekaniklerden, evde parkenizi süpüren akıllı süpürgeye kadar geniş bir yelpazede yer edinen robotlar, geleceğin şekillenmesinde önemli bir noktadalar. Robotik kodlama ile çocuğunuza sezdireceğiniz bu dünya, onlara çok önemli bir bakış açısı ile beraber muazzam kazanımlar sağlayacaktır.  

Robotik kodlama, bir makinede kodlama yapıp, elektronik devrelerin de yardımı ile makinede bulunan sisteme komut verebilme işlemini ifade eden bir kavramdır. Yani, yukarıda bahsettiğimiz sistemlerin nasıl çalışacaklarının makinenin aklına yazılması, kodlanmasıdır. Bu şekilde makine ortam hakkında bilgiler edinir ve kendine gelen emirleri algılayarak ne yapması gerektiğinden haberdar olur.

Çocuklar Neden Robotik Kodlama Öğrenmelidir?

Giriş bölümünde de bahsettiğimiz gibi Robotik kodlama, geleceğin çok önemli bir alanıdır. Algıları büyüklere göre çok daha fazla olan çocuklar, çok hızlı öğrendiklerinden bu önemli alanda çok güzel işlere imza atabilirler. Eğlenceli bir şekilde bu eğitimleri alan çocuklarda özellikle analitik düşünme ve problem çözme yetilerinin hızla gelişmesi de önemli bir kazanımdır.

Bu eğitimler sayesinde elde edilen kazanımlarla çocuklar ileride karşılaştıkları sorunlarla daha iyi baş edebilecek ve akranlarının bir adım önünde olacaklardır.

Çocuklar, orijinal fikirlerle yeni üretimler yapacak ve bu şekilde özgüvenleri artacaktır.

Bilindiği gibi eğitim sistemimizde tek yönlü bir gelişim vardır. Öğrenciler ya sayısalcı ya da sözelci olmaya zorlanmaktadır. Ama robotik kodlama beyni çok yönlü geliştirmektedir. Bu şekilde çocukların sözel ve sayısal gelişimleri daha hızlı olacak ki bu da başarının en önemli anahtarıdır.

Bu eğitimlerin açtığı kapıdan giren çocukların her biri geleceğin mucitleridir. Çocukların, gelişime açık mükemmel beyinlerinin aldığı eğitimlerle birleşmesi sonucunda karşımıza hangi ürünlerin çıkacağı tam bir muammadır. Alanın sınırsızlığı ile beraber bu tamamen çocuğun hayal gücü ile alakalıdır.

Çocuk Robotik Kodlamaya Kaç Yaşında Başlamalı?

Robotik Kodlama ismini duyanlar ve içeriğini de tam olarak bilmeyenler genellikle bunun çok büyük yaşları ilgilendiren bir alan olduğunu düşünürler. Ama bu doğru değildir. Robotik kodlama, yazılıma ait olan küçük ve temel bir parçadır. Bu sebeple çocukların bu eğitime 5-7 yaşlar arasında başlayabileceğini söyleyebiliriz. Çocuklar, bu giriş bölümünde eğlenceli çalışmalarla robotik kodlamayı sevecek ve hayatında bir konuma yerleştirecektir. Bu noktada ebeveynlerin tutumu çok önemlidir. Aileler, çocuğa baskı yapmadan, ona destek olarak ve onu serbest bırakarak çocuğu gözlemlemeli, ihtiyaçlarını gidermeli ve onlara rehberlik etmelidirler. Robotik Kodlamanın çocuğun bazı kazanımlar elde etmesi için bir basamak olduğu unutulmamalı ve heves kırıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.

Seviyeye Uygun Bir Eğitim

Çocuğunuza robotik kodlama eğitimi aldırmak istiyorsanız eğitimin çocuğunuza uygunluğunu mutlaka gözlemleyin. Aksi takdirde çocuğunuzun kodlama hayatı başlamadan bitebilir. Seviyeye uygun olmayan eğitimler çocuğa ağır ve sıkıcı geleceğinden çocuğun tutumunda olumsuzluk meydana getirebilir. Seçeceğiniz eğitimler ve oyunların çocuğunuza uygun olması çok önemlidir. Alanla ilgili oyunlarla, çocuklarınızın eğlenerek öğrenmelerine yardım edebilirsiniz.

Robotik kodlamanın ne kadar önemli olduğunu fark eden ülkeler, eğitim sistemlerinde bu mühim alana da yer verip çocukların erken yaşlarda kodlamayla tanışmalarını sağlıyorlar. Ülkemizde yeni yeni gelişim sahası bulan robotik kodlama için belli sistemlerin değişmesini beklemeden çocuğunuz için bu önemli adımı siz atabilirsiniz.

18 Mart 2022

Popüler Bloglar

Başarının Kesin Sırrı: Heyecanı Önleme Yöntemleri

Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı ve Dönemleri

Zekâ Geliştirici Besinler

Çalışmanın Dayanağı: Zekâyı Geliştirme Yöntemleri

MEB Onaylı Sertifikalar Yurt Dışında Geçerli mi?